Prepoznati potencijali naše vojne industrije: Vučević potpisao sporazum sa kolegom iz Centralnoafričke Republike

01.03.2024

12:07

0

Na principijalnom stavu o poštovanju Srbije u međunarodno priznatim granicama, zahvalili su predsednik Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević

Prepoznati potencijali naše vojne industrije: Vučević potpisao sporazum sa kolegom iz Centralnoafričke Republike
Copyright Instagram/milosvucevic_odbrana

U posetu Srbiji juče je stigao predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuader. Ova država u srcu Afrike je sedam puta veća od Srbije, a ima približan broj stanovnika kao naša zemlja.

Na principijalnom stavu o poštovanju Srbije u međunarodno priznatim granicama, zahvalili su predsednik Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević.

Ovo je jedan od mnogih bilateralnih susreta koji pokazuju da Srbija ima prijatelje u svetu i da države, srpskoj javnosti malo poznate, cene međunarodno pravo i daju glas Srbiji u relavantnim institucijama.

Razumevanje za Srbiju 

Dok se na Srbiju više pritisci od strane političkog Zapada, velika većina afričkih i azijskih država, koji su 1960-ih godina dobili nezavisnost od kolonijalnih sila, razumeju poziciju Srbije da sačuva svoju neutralnost i proširi saradnju sa svim državama sveta. Ovakvi bilateralni susreti predstavljaju nastavak nasleđa koje je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija izgradila posle Samita pokreta nesvrstanih 1961. godine u Beogradu. Ideološke razlike tadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije su nesumnjive, ali je potrebno gajiti i razvijati dalje odnose prema državama koje se nalaze izvan političkog evropocentričnog vidokruga. Kako ovi bilateralni susreti ne bi bili samo spisak lepih želja, urađene su kao i uvek konkretne stvari. 

Prepoznati potencijali naše vojne industrije 

Instagram/milosvucevic_odbrana
 

Ministar odbrane Miloš Vučević potpisao je Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između dve države sa ministrom nacionalne odbrane i obnove Vojske Centralnoafričke Republike Klodom Ramomom Birom. S obziorm da se srpska vojna industrija razvija i jača, afričke države mogu predstavljati potencijalno veliko tržište. Prepoznati su potencijali naše vojne industrije, a ugovori ovakvog tipa su samo zvanični dokumenti koji označavaju početak saradnje. Srbija nastavlja svoju tesnu saradnju sa državama Evropske unije, ali je to ne sprečava da širi svoj uticaj i gradi saradnju sa državama Afrike i Azije. Ovo će sigurno biti zadatak i za novu Vladu Srbije koja bi trebalo svim snagama da nastavi višedecenijski kontinuitet saradnje sa delovima sveta koji nas poštuju kao pravne naslednike države sa kojima su oni imaju najbolje moguće odnose. Nesumnjivo je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević nastaviti da detaljno poklanjaju pažnju ovim, nama naizgled dalekim delovima sveta, čuvajući time međunarodno pravo i boreći se za Srbiju. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike