Bliži se rasplet: Ovo su dva najrealnija datuma za ponovljenje beogradske izbore ukoliko ne bude formirana većina

24.02.2024

10:43

0

Definitivan rasplet beogradske sage znaće se posle 1. marta kada je zakazan drugi pokušaj konstitutivne sednice

Bliži se rasplet: Ovo su dva najrealnija datuma za ponovljenje beogradske izbore ukoliko ne bude formirana većina
Skupština grada Beograda - Copyright Profimedia

Posle cepanja pokreta "Mi - glas iz naroda" i najava Branimira Nestorovića da on i još jedan odbornik u Skupštini Beograda neće dati podršku naprednjacima i socijalistima za formiranje većine, gotovo je izvesno da prestonicu čekaju novi izbori.

Ukoliko ne dođe do totalnog obrta, uslov koji su naprednjaci dali odbornicima iz "Mi", a kojih ima šest, da zauzmu jedinstven stav o tome da li žele da podrže vlast ili ne - teško je ostvariv. Najrealniji datumi za beogradske izbore, a prema zakonskim rokovima, jesu 19. ili 26. maj.

Nestorović, koji je najavio osnivanje novog pokreta sa ljudima koji su ga podržali, rekao je da ne "zna ko može da podrži vladajuću koaliciju u Beogradu":

- Naša odbornička grupa ima kao posledicu svega što se dešavalo u pokretu, haos. Na jednoj strani imate dva odbornika u Skupštini grada, mene i Borislava Antonijevića, oni (vladajuća koalicija) imaju sigurno dva, a za još dvoje ne znamo šta misle. Sad imamo tri puta po dva odbornika. Naravno da mi nećemo podržati vlast - istakao je Nestorović koji je još jednom ponovio da će osnovati stranku. 

Definitivan rasplet beogradske sage znaće se posle 1. marta kada je zakazan drugi pokušaj konstitutivne sednice. Ukoliko i zvanično bude potvrđeno da gradski parlament neće biti formiran, a samim tim i izabrani gradonačelnik i ostali funkcioneri, počinju da teču rokovi za izbore. Odbrojava se od 3. marta, kada ističe zakonski rok za formiranje nove vlasti u prestonici.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od trideset dana, što znači do 2. aprila. A, na glasanje se mora izaći najranije 45 dana od raspisivanja, a najkasnije 60 dana. U slučaju da se izbori raspišu poslednjeg dana, odnosno 2. aprila, na birališta se najranije može ići 17. maja, što je radni dan, a najkasnije 1. juna. To znači da su u igri dve nedelje u ovom rasponu, 19. ili 26. maj. 

RTS
 

Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će izbori za Skupštinu grada, ukoliko ne bude formirana većina, morati da budu ponovljeni oko 20. maja. Ponovio je i stav da će SNS formirati većinu sa pokretom "Mi - glas iz naroda" samo ukoliko to prihvati jedan od osnivača pokreta doktor Nestorović, za koga navodi da jedini ima legitimitet da pregovara.

- Ispostavilo se da su dva meseca pre izbora bili u problemima međusobno i sad vidimo da imaju probleme u koje neću da ulazim, ali bez obzira na sve - gospodin Nestorović je legitiman i neko na čije ime su oni dobili najviše glasova - kazao je Šapić.

Naveo je da su obustavljeni razgovori sa nosiocem beogradske liste "Mi - Glas iz naroda" Aleksandrom Jerkovićem, koji je bio spreman na pregovore oko formiranja većine, jer je SNS "želeo da podigne letvicu legitimiteta".

Jerković ima svoj pokret i on, kao i Vesna Jakić, bili su viđeni kao dva odbornika koja su bili rada da podrže SNS i SPS da se formira većina. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike