Bivši predsednik Češke opleo po licemernom Zapadu: Priznanje tzv. Kosova je sramota, istrajati u ispravljanju te bolne nepravde!

18.02.2024

15:55

0

Bivši češki predsednik Miloš Zeman, tokom uvodnih komentara konferencije, oštro je kritikovao priznanje tzv. Kosova, osudivši ga kao podršku državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom

Bivši predsednik Češke opleo po licemernom Zapadu: Priznanje tzv. Kosova je sramota, istrajati u ispravljanju te bolne nepravde!
Miloš Zeman - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ugledni parlamentarci, akademici i drugi uglednici iz cele Evrope sastali su se na konferenciji koju je organizovao Institut za geostrateške studije Geopolitikon, tokom koje je bivši predsednik Češke, Miloš Zeman izjavio kako je prznanje tzv. Kosova bila greška. 

Među visokim političkim ličnostima koje su se obraćale bili su češki predsednik Miloš Zeman, lider Slobode i direktne demokratije (SPD) Tomio Okamura, poslanik Bundestaga iz Alternative za Nemačku (AfD) Petr Bistron, češki poslanik Jaroslav Foldina i češki evroposlanik dr Ivan David , koji je ranije bio češki ministar zdravlja.

Konferencija se bavila sukobima na tzv. Kosovu i u Ukrajini, a organizator — politikolog Iljić Milutin — tvrdio je da je uloga NATO-a na tzv. Kosovu otvorila Pandorinu kutiju, što je dovelo do kasnijih agresorskih ratova u SAD. 

Bivši češki predsednik Miloš Zeman, tokom uvodnih komentara konferencije, oštro je kritikovao priznanje tzv. Kosova, osudivši ga kao podršku državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom.

On je rekao da je kolektivno priznanje Kosova od strane Zapada bilo i ostalo „sramota“. 

Dvostruki standardi Zapada po pitanju Ukrajine i tzv. Kosova

Zeman je tvrdio da „Kosovo postavlja opasan presedan“ jer „velike sile nameću svoju volju manjim državama i nemilosrdno menjaju postojeće granice“. On je pozvao na doslednost u međunarodnim standardima, upoređujući intervenciju NATO-a u Jugoslaviji sa akcijama Rusije u Ukrajini.

- Ne činimo svet boljim zatvarajući oči pred problemima i pretvarajući se da ne postoje ili su nestali -  rekao je Zeman.

- Slučajevi tzv. Kosova i Ukrajine nas uče koliko jake i nepopustljive supersile mogu biti kada su u pitanju njihovi interesi. Mislim da je važno ne odustajati pred velikom silom, istrajati i nastojati da ispravimo veoma bolne nepravde. Živimo u svetu u kome se moral i vrednosti često razmahuju, ali se uglavnom koriste za prebijanje ideoloških protivnika. Uvek mi nedostaje obična ljudskost u tim bujicama patetičnih reči. I upravo je čovečanstvo ono što nam zapoveda da stanemo uz one koji trpe nepravdu - zaključio je. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike