Vučić o pomoći sportskim klubovima: Da pogledamo istini u oči. Ništa ne bi bilo ni od Zvezde ni od Partizana da nema države

18.02.2024

12:24

0

Nijedan klub u Evropi nema toliku podršku koliku imaju Partizan i Zvezda od države, rekao je predsednik

Vučić o pomoći sportskim klubovima: Da pogledamo istini u oči. Ništa ne bi bilo ni od Zvezde ni od Partizana da nema države
Navijači Zvezde i Partizana, ilustracija - Copyright MN Press

Gostujući u emisiji Jutro na TV Prva, predsednik Srbije govorio je i o pomoći države sportskim klubovima.

Odgovorio je na pitanje o reakcijama posle košarkaške utakmice Zvezda-Partizan, budući da je trener Partizana teško podneo poraz i rekao-Od kada sam došao priča se da je Partizan državni projekat, a veća laž nije izgovorena, molim ljude iz kluba i apelujem da izađu sa podacima kako smo mi to državni projekat.

- Vratiću se na početak kada sam govorio kakav je odnos ljudi prema državi. Nažalost uvek loš. Zato smo imali neadekvatan odgovor države i bili manje razvijeni od ostalih, sada smo prvi na Zapadnom Balkanu u svemu. Bili smo četvrti kada sam postao premijer. Vidim u ovome jednu dobru stvar. Želja je očigledno bila drugačija, ali u to neću da ulazim. Ne moraju oni iz kluba da izađu sa podacima, država to javno i transparentno radi. Svaki dinar pet-šest godina unazad da vidimo koliko su dobili košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda. O ovome govorim sa zbiljom. Ovo je odvratan napad na državu, koji se događa svaki dan, ne samo od ovog čoveka i iz "Zvezde" neretko. Ne pričam samo o košarci. Bogom je dano da budete protiv države, ne da neko ima veću podršku države i već kada postignete uspeh da je to uprkos državi. Takve su i navijačke pesme, rekao je Vučić.

Onda je dodao da ništa ne bi bilo ni od Zvezde ni od Partizana da nema države.

-Sada ću da vam otkrijem tajnu. Nijedan klub u Evropi nema toliku podršku koliku imaju Partizan i Zvezda od države. Govorim o novcu, direktno od države preko košarkaškog saveza, od grada, Republike, govorim o Telekomu, NIS-u, što je naš zahtev, za fudbalski klub nije Gasprom došao na njihov poziv već je država tražila da budu potpomognuti da bi bili uspešni na evropskoj sceni. To je važno za ugled naše države. Plaćamo enormne sume novca, dobijaju po tri puta nižoj ceni od tržišne halu Arena, dodajte sve otplate odlaganja oko poreza... Na to dodajte i privatnike kojima država kaže neretko da podrže klub za koji uopšte ne navijaju. Da vam otkrijem kako se plaćaju porezi? Tako što mi damo pare, pa oni sutra uplate to što smo im mi dali. Najlakše je da se kaže "Vučiću pederu". Pošto ste to tražili, sada ćete to da dobijete. Da nije države Partizan osam godina ne bi igrao evropsku utakmicu, s tim što su oni pošteni pa to kažu. Propao bi klub potpuno, svaki put smo mi plaćali licencu. I Zvezdi i Partizanu. Zvezdi nismo platili 2014. godine i nisu igrali... Posle smo Zvezdi platili četiri ili pet puta. A što to ljudima ne kažete? pitao je Vučić.

O dugovanju za poreze

Predsednik je i objasnio ovakvo stanje.

-Evo zašto. Nemamo uređene odnose i nemamo privatne klubove, ja nemam snage za to, pa ja trpim da sam najveće đubre i peder. Zašto, ne mogu oni da kažu pobedio nas je onaj drugi. Uvek su im krive sudije, ali uvek kada kažu sudije, ima u podtekstu da je neko drugi više kriv, da je to neko drugi naredio ma kakva laž to bila. Siniši Malom ću da kažem da to sve pripremi, i koga sam ja sve molio jer su im potrebne pare. Da sam molio jednog bankara da pomogne klubu za koji ne navija, pa sam drugog molio da pomogne onom drugom klubu za koji takođe ne navija. Da imate u vidu kako to ide. Država je najlakša moneta za potkusurivanje. Jesi li protiv države? Što te je sramota? Što vas je sramota da dobijate pare od države i to rade i Zvezda i Partizan, a postojali ne bi bez države... Volite da uzmete pare, ali ćete svuda da pričate da je država protiv vas. Od svih akcija para za poreze, dinara nisu uplatili. Životom vam garantujem. Dužni su za poreze šest miliona evra... Zvezda milion i 200 hiljada evra za poreze. U košarci. A zašto sam samo ja peder? Evo zašto smeju to da rade. A nisam, nego jedini smem da im se suprotstavim i da narodu kažem istinu, a niko drugi neće, ne sme jer se plaše navijača i svih njih i nikada niko neće da ima čiste račune, rekao je.

Zvezda i Partizan dobili više od 50 miliona evra

Poručio je predsednik da hoće čiste račune.

-Sutra prekosutra da cela nacija vidi koliko para dajemo... Kada govorimo o sms-u i lekovima. Znate o kom novcu ja govorim? Više nego 2010, 2012... po sedam-osam puta više novca, to nije 70 posto više, to je puta sedam od države. Kladionice su sponzori. Vi obezbedili? Ajde budite ozbiljni. Ako nećete državu, recite pa ćete da dobijete prave cene za Arenu, za sve, pa nećete za porez da lažemo da redovno izmirujete, da pokažemo narodu šta ej prava istina. Je li vam to rešenje? A iza svega se krije nepravedna država daje više "onom drugom". U milion ili dva evra, zajedno su dobili više od 20 miliona evra možda i 30 ukupno to je preko 50 miliona u prethodnih samo nekoliko godina, dakle ogroman novac, to je samo košarka, bez fudbala, a sa fudbalom su stotine miliona. Da bi podigli ugled Srbije, a stalno kuknjava. Nijedan klub u Evropi nema tolike pare od države kao Zvezda i Partizan, a Vučić je peder, rekao je predsednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike