Narodna banka Srbije osudila ponovno sprečavanje transporta i distribucije dinara na KiM!

14.02.2024

16:26

0

NBS je ponovila da je neophodno što pre staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nezabeležene mere koje su privremene institucije u Prištini uvele

Narodna banka Srbije osudila ponovno sprečavanje transporta i distribucije dinara na KiM!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Narodna banka Srbije saopštila je danas da sa posebnom zabrinutošću prati i najoštrije osuđuje ponovno sprečavanje transporta i distribucije dinara na KiM i onemogućavanje snabdevanja srpskog naroda osnovnim sredstvima za život.

NBS je navela da privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji (KiM) danas ponovo nisu dozvolile da neophodna dinarska sredstva namenjena isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja građanima koji primanja ostvaruju u dinarima uđu na prostor KiM.

Iz centralne banke su naveli da su nakon što su 7. februara protivpravno i samovoljno zaustavile transport i distribuciju dinara na KiM, privremene prištinske institucije samouprave ponovo nedvosmisleno demonstrirale potpunu rešenost da srpskom stanovništvu uskrate osnovna sredstva i elementarne uslove za opstanak na KiM.

U saopštenju se ističe da je u skladu sa dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo NBS sa dinarima danas ponovo upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije "Henderson", koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez ikakvog obrazloženja i uz pretnju hapšenjem.

Dinarska sredstva namenjena za nužnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na prostoru Kosova i Metohije bila su upućena radi njihove dalje distribucije građanima preko šaltera Pošte Srbije i Banke Poštanska Štedionica i bankomata.

Svojim jednostranim i nasilnim merama i nepopustljivošću u njihovoj primeni prištinski režim nastavlja sa grubim narušavanjem osnovnih prava i nesumnjivim pogoršanjem položaja srpskog stanovništva. Ponovno zaustavljanje najnovijeg transporta dinara na Kosovo i Metohiju još jedna je potvrda da navodni napori koje prištinske institucije preduzimaju imaju isključivo marketinški karakter, usmeren ka međunarodnoj zajednici kako bi se pokazala navodna posvećenost prevazilaženju „prolaznih problema u implementaciji", naveli su iz NBS.

Ocenjeno je da je jasna namera privremenih institucija samouprave u Prištini da, uprkos pozivima Srbije i međunarodne zajednice, otpočnu s primenom politički i etnički motivisanih mera i da se onemogući nesmetan pristup građanima na Kosovu i Metohiji osnovnim sredstvima za život.

Rešenje celokupnog stvorenog problema nesumnjivo bi se postiglo vraćanjem dosadašnjeg načina transporta dinara i obavljanja platnog prometa na KiM i primenom davno postignutog dogovora o načinu obavljanja transporta dinara koji se sprovodio u prethodnih dvadesetak godina, smatraju u centralnoj banci.

Ukazuju da je osnovno ljudsko pravo pripadnika srpske zajednice, koji ostvaruju zaradu, penziju ili su korisnici socijalne pomoći u dinarima, da ta sredstva i prime u dinarima, i dalje odluče na koji način će tim sredstvima raspolagati.

NBS je u saopštenju ponovila da je neophodno što pre staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nezabeležene mere koje su privremene institucije u Prištini uvele u cilju uskraćivanja elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na KiM.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike