Zvanični Pariz zabrinut za Srbe na KiM: Francuska traži hitnu suspenziju odluke o zabrani dinara!

02.02.2024

21:22

0

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske se navodi da je zvanični Pariz zabrinut zbog jučerašnjeg stupanja na snagu odluke

Zvanični Pariz zabrinut za Srbe na KiM: Francuska traži hitnu suspenziju odluke o zabrani dinara!
Selo Banjska - Copyright FOTO: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr

Francuska je zatražila hitnu suspenziju odluke tzv. Centralne banke Kosova o zabrani korišćenja dinara, navodeći da bi rešenje za to pitanje trebalo da se nađe u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske se navodi da je zvanični Pariz zabrinut zbog jučerašnjeg stupanja na snagu odluke kojom se odobrava samo evro za gotovinske transakcije na toj teritoriji.

Ističe se da će ta odluka, doneta na brzinu i neusklađeno, imati posledice na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu, koja u velikoj meri zavisi od plaćanja u srpskim dinarima iz Srbije.

- U nedostatku alternativnih rešenja do danas, Francuska poziva na hitnu suspenziju ove mere kako bi se obezbedio dovoljan prelazni period. Pozivamo kosovske vlasti da pronađu rešenje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija - dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike