Popović: Vladavina prava je stub svake moderne države

14.02.2024

12:18

0

Ministarka pravde Maja Popović govorila je na sesiji ministara pravde u okviru Svetskog samita Vlada u Dubaiju

Popović: Vladavina prava je stub svake moderne države
Copyright TANJUG/ Miinistarstvo pravde/ Mirjana Savić Simić

Snažno pravosuđe je preduslov za unapređenje vladavine prava i u tom smislu poverenje javnosti u pravosuđe izuzetno je važno za svako društvo i svaku državu, izjavila je danas ministarka pravde Maja Popović na sesiji ministara pravde u okviru Svetskog samita Vlada u Dubaiju.

"Vladavina prava je stub svake moderne države, a unapređenje vladavine prava je nešto čemu svaka država treba da teži. Srbija je godinama unazad ulagala značajne napore u unapređenje vladavine prava ne samo promenama Ustava i donošenjem zakona koji su usklađeni sa njima, već i primenom savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija u radu pravosudnih organa", izjavila je Popović tokom izlaganja na temu "Digitalna transformacija u promovisanju pravosudnih usluga.

TANJUG/ Miinistarstvo pravde/ Mirjana Savić Simić
 

 

Naša vizija pravosudnog sistema, naglasila je ministarka, podrazumeva savremeni informacioni sistem za upravljanje predmetima u pravosudnim organima, koji koristi dostignuća savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

"Sudije treba da imaju pristup informacionim sistemima koji će im pomoći da poboljšaju efikasnost u svom radu", objasnila je ministarka i dodala da se teži ka tome da učesnici u sudskim postupcima elektronskim putem podnesu podneske, dobiju sudske akte i pristupe podacima iz predmeta.

TANJUG/ Miinistarstvo pravde/ Mirjana Savić Simić
 

 

Ministarka je učesnicima Ministarske sesije prenela iskustva i dosadašnja dostignuća Srbije u primeni savremenih informacionih tehnologija kroz aplikacije E-aukcija i E-sud. 

"Cilj Vlade Srbije je da obezbedi kontinuirano korišćenje informacionih tehnologija, koje se ogleda i kroz kontinuiranu saradnju Ministarstva pravde i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Pored toga, zahvalni smo i spremni za dalju uspešnu saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima u pogledu razmene znanja i najboljih praksi u oblasti digitalizacije", zaključila je Popović.

TANJUG/ Miinistarstvo pravde/ Mirjana Savić Simić
 

 

Pored domaćina, ministra pravde Ujedinjenih Arapskih Emirata Abulaha Bin Sultana Bin Avad Alnuimija na sesiji su učestvovali i ministar pravde Egipta Omar Marvan, ministar pravde Maroka Abdelatif Ouahbi i ministar pravde Paragvaja Angel Ramon Barćini Cibils. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike