Kurti hitno otputovao u Britaniju po instrukcije i već se oglasio iz Londona - Ne poništavamo odluku o dinaru

12.02.2024

11:40 >> 11:51

0

Nije tajna da Kurti u Britaniji ima dobro razvijenu mrežu saradnika i mentora

Kurti hitno otputovao u Britaniju po instrukcije i već se oglasio iz Londona - Ne poništavamo odluku o dinaru
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti hitno je jutros doputovao u jednodnevnu posetu Velikoj Britaniji, na dan kada je srpski narod masovno ustao protiv njegovog terora koji je kulminirao odlukom o ukidanju dinara na teritoriji Kosova i Metohije.

Kako prenose izvori "Novosti" iz diplomatskih izvora, očekuje se da se Kurti sastane sa svojim ostrvskim savetnicima koji ga godinama iz senke podržavaju u potezima čiji je krajnji cilj etničko čišćenja Srba sa prostora KiM i zaokruživanje suverentita takozvanog Kosova na celoj teritoriji naše južne pokrajine.

Nije tajna da Kurti u Britaniji ima dobro razvijenu mrežu saradnika i mentora, inače osvedočenih albanskih lobista, koji godinama predano rade na projektu kosovske nezavisnosti, pišu "Večernje novosti."

Među njima su i profesor Mark Veler, ekspert za Balkan koji je bio i pravni savetnik britanske vlade na konferenciji u Rambujeu 1999, pa i tad otvoreno na strani Prištine, te Elizabet Goving, koja je decenijama infiltrirana u prištinske institucije, kao i Ališa Kerns, čuvena po optuživanju Beograda i SPC za širenje kriminala na KiM. Pomoć, kako tvrde upućeni, imaju i kroz delovanje službi, pre svih britanske MI-6.

- Kurti ima savetnika iz Velike Britanije, Nemca poreklom, o kome će tek biti reči narednih dana - kazao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o Veleru i potezima koje Kurti već duže vreme povlači.

Kurti: Ne poništavamo odluku o dinaru

 Aljbin Kurti je u Londonu za Blumberg  izjavio da Priština ne može da poništi odluku o uvođenju evra kao jedine valute na KiM i ukidanju dinara.

"Ne možemo da poništimo odluku. Nećemo imati nikakve kaznene mere, ne želimo nikoga da kaznimo", rekao je Kurti i dodao da će Srbima biti dato vremena da se "prilagode novoj odluci".

Kurti je rekao da se vlada neće mešati u odluku centralne banke i istakao da se zalaže za uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je jedina valuta evro.

Privremene institucije vlasti u Prištini usvojile su uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara. SAD i EU zatražili su ranije da primena uredbe bude odložena jer će ona imati veliki uticaj na Srbe, koji primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

U četvrtak je, na zahtev Srbije, održana vanredna sednica SB UN o KiM, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić istakao da je zabrana dinara kulminacija napada Prištine na Srbe i nealbansko stanovništvo na KiM i naglasio da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike