Predsednik Vučić posle sastanka sa Micotakisom: Grčka je jedan od najznačajnijih podržavalaca Srbije na evropskom putu! (VIDEO)

12.02.2024

10:55

0

Micotakis je u radnoj poseti Srbiji, gde, osim razgovora sa Vučićem, predvodi svoju delegaciju na srpsko-grčkom poslovnom forumu

Predsednik Vučić posle sastanka sa Micotakisom: Grčka je jedan od najznačajnijih podržavalaca Srbije na evropskom putu! (VIDEO)
Vučić i Micotakis - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je danas predsedniku Vlade Grčke Kirjakosu Micotakisu koji boravi u radnoj poseti Srbiji-

U okviru posete grčke državno-privredne delegacije Srbiji, Privredna komora Srbije (PKS) će uz podršku Ambasade Grčke u Srbiji organizovati Srpsko-grčki poslovni forum i predstavljanje razvojnih projekata Srbije, saopštila je PKS.

U uvodnom delu foruma, učesnicima se obraća predsednik Srbije Aleksandar Vućić i premijer Grčke.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Srećan sam što Srbija i Grčka neguju bratske odnose. Zadovoljan sam što smo razgovarali o svim aspektima naše saradnje. Ovde godine obeležavamo 145 naših diplomatskih odnosa. Sa premijerom Micotakisom imao sam iskren, prijateljski razgovor. Informisao me o mnogo stvari koje meni nisu uvek poznate jer nismo članica EU - istakao je predsednik i dodao:

- Rekao sam i da razumem da u Evropi nisu uvek nisu srećni svim našim potezima, ali i u Evropi moraju da znaju da očekujemo jasne signale za naš evropski put.

O EXPU 2027

- Razgovarali smo i o agendi EXPO 2027. Naš san je da kraj 2027. godine BDP naše zemlje od 100 milijardi evra. To bi pokazivalo strahoviti napredak, kvatni skok Srbije za 12 ili 15 godina. Za to nam je potrebna i podrška grčkih prijatelja.

- Paradoksalno zvuči, Srbija nema problema sa novcem, ali nam treba pomoć oko kapaciteta. Nemamo ogromne kompanije koje treba da naprave sve što želimo. Zato sam zamolio Micotakisa da neke grčke kompanije pošalju u Srbiju da nam pomognu u ostvarivanju zadataka. Razgovarali smo u tom smislu o nekoliko bitnih tema - o energetici, gasovodima, kupovini gasa, vetroparkovima, saradnji elektroprivreda, infrastrukturi...

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Micotakis zna da je Srbija mala ekonomija, ali velika za Zapadni Balkan. Mi smo 62 odsto u ukupnom inostranom kapitalu Zapadnog Balkana, 54 odsto u izvozu...Razgovarali smo i o turizmu, da zovemo Grke u Srbiju, jer Srbe ne moraju da zovu u Grčku.

- Nadamo se da će 2024. biti velika u rastu i saradnji Beograda i Atine - zaključio je predsednik.

Nakon predsednika Srbije, okupljenima se obratio i predsednik Vlade Grčke Kirjakos Micotakis.

- Poštovani gospodine prijatelju Aleksandre, svaki put kada se nalazim u Beogradu koji osećam i ja kao da sam kod svoje kuće i želim da ti zahvalim na izuzetnom gostoprimstvu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima. Vidimo napredak u našim odnosima koji su međusobno povezani. Očekujem da ćemo održati i četvrti Visoki savet za saradnju, naš pogled je uvek okrenut u budućnost na saradnj ui blagostanje. Naša odlučnost da sarađujemo na svim poljima, danas ćemo je potvrditi. Došao sam sa 4 ministra, ali i velikom poslovnom zajednicom. Kao što ste rekli, moglo je da dođe još ljudi, želimo da produbimo naše ekonomske odnose u mnogim sektorima - rekao je Micotakis i dodao:

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i transportu. Posebno na povezivanje linije koji povezuje Solun-Beograd, kao i završetak šireg koridora koji će krtati iz Pireja i završavati u Budimpeštu. To je od strateškog značaja za celu jugoistočnu Evropu. Želimo u Srbiji da uvedemo zelenu struju, energiju iz obnovljivih izvora, da vam prenesemo tehničko znanje.

Grčka je najstabilniji podržavalac Srbije na evropskom putu

- Saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor. Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EKSPO 2027. Spremni smo da vam u tome pomognemo. Kao što je rekao Vučić, sprska privreda je pokazala neverovatne borjke , to je daleko najrazvijenija privreda u regionu. 

- Grčka je najstabilniji podržavalac Srbije na evropskom putu, mnogo puta sam razgovarao u Briselo po pitanju evropskog proširenje. Potrebno je da Beograd iskoristi pozitivne okolnosti u evropskoj proceduri i radujem se što mi je Vučić rekao da se pozitivno izjašnjava o priključenju EU.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Micotakis je u radnoj poseti Srbiji, gde, osim razgovora sa Vučićem, predvodi svoju delegaciju na srpsko-grčkom poslovnom forumu.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike