Ana Brnabić u Dubaiju: Premijerka se sastala sa premijerom Egipta

12.02.2024

08:35

0

Brnabić će na marginama Samita imati niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija

Ana Brnabić u Dubaiju: Premijerka se sastala sa premijerom Egipta
Ana Brnabić i Mustafa Kemal Madbuli - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas, na marginama Svetskog samita vlada u Dubaiju, sa premijerom Egipta Mustafom Kemalom Madbulijem.

- Od posebne važnosti je Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu, koja je potpisana prilikom istorijske posete predsednika El Sisija Srbiji. Tada je takođe doneta odluka o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini, za koji se nadamo da će što skorije biti zaključen i potpisan tokom neke od poseta na najvišem nivou - napisala je Brnabić na svom Instagram nalogu.

 

 

Ona je podsetila da su Srbija i Egipat prošle godine obeležili 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, za koje je ocenila da ih karakteriše tradicionalno i iskreno prijateljstvo dva naroda i države i poručila da Srbija ostaje posvećena daljem jačanju ekonomske saradnje sa prijateljskim Egiptom.

Ona je sastala i sa ministrom za toleranciju i koegzistenciju UAE šeikom Nahjanom bin Mubarak Al Nahhanom, kao i osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klasuom Švabom.

Brnabić će na marginama Samita imati niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Premijerka Srbije se pre otvaranja Samita sastala sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih arapskih emirata Omarom Sultanom el Olamom.

Tema samita je "Oblikovanje budućih vlada" i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta, uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Ovogodišnji Samit će okupiti više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike