Gujon: Vučić na Sednici SB UN izneo tačne i precizne argumente - njegov govor će promeniti mnogo toga na međunarodnom nivou!

10.02.2024

12:30

0

Iskoristio takođe pravnu terminologiju koja je izuzetno važna, poput toga da Srbi doživljavaju zapravo progon - ističe Gujon

Gujon: Vučić na Sednici SB UN izneo tačne i precizne argumente - njegov govor će promeniti mnogo toga na međunarodnom nivou!
Arno Gujon - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sednici saveta bezbednosti UN izneo tačne i precizne argumente i da nije govorio emotivno, već je koristio pravnu teminologiju koja je jako važna. On je ocenio da će taj govor mnogo toga promeniti na međunarodnom nivou.

- Pokazao je šta se stvarno dešava. Iskoristio takođe pravnu terminologiju koja je izuzetno važna, poput toga da Srbi doživljavaju zapravo progon. Da taj progon izaziva nepodnošljive uslove za život što stvara nepopravljivu štetu za njihov opstanak na Kosovu i Metohiji. I sve je to pravna terminologija koju možemo da nađemo u Rimskom statutu iz 1998. godine kojim je osnovan Međunarodni krivični sud. I možda, zahvaljujući toj terminologiji, mi ćemo moći da imamo razne pravce delovanja za našu diplomatiju u narednom periodu. Treba gledati šta je predsednik rekao, kako je to rekao, zato što je to izuzetno istorijski važno - rekao je Gujon gostujući na TV Prva.

Osvnuo se i na donetu rezoluciju Evropskog parlamenta i istakao da to, nažalost nije prva rezolucija koja govori nešto loše i neistinito o Srbiji i Srbima, ali je prvi put da je jedna takva rezolucija doneta uz podršku određenih političkih aktera iz Srbije.

- Ranije smo imali te rezolucije da se mi kao Srbija mešamo i ugrožavamo ustavni poredak tzv. Kosova. Da mi, pošto nismo priznali, odnosno nismo uveli sankcije Rusiji, onda treba da nam se blokira i zamrzne evropski put. Znači, bilo je takvih rezolucija i, naravno, svaka ta rezolucija je bila iskorišćena od strane onih koji ne žele dobro Srbima, poput Aljbina Kurtija - rekao je Gujon.

Međutim, kako objašnjava, to što je sada rezolucija podržana od strane opozicije, Srbiju stavlja u ne tako dobar položaj. Gujon je rekao da mu je neverovatno što opozicija nije iskoristila priliku u Evropskom parlamentu da govori o kršenju osnovnih ljudskih prava na KiM.

Kako je rekao Gujon, svako ko se preziva na "ić", ko god da je Srbin, a radi protiv interesa Srbije, neko će to istoristi baš u borbi protiv Srbije, kao što je uradio Aljbin Kurti, Gujon se još jednom osvrnuo na to da je sa Sednice saveta bezbednosti UN otišla slika u svet da je Srbija ozbiljna država i da jeste država, dok tvz. Kosovo nije.

Kako objašnjava, predsednik Vučić je argumentovano branio interese Srbije, dok je sa druge strane Aljbin Kurti govorio o "paralelnoj realnosti", o tome da se nad Albancima vrši vek i po nekakav genocid.

- Bez argumenata, naravno to nije istina, ali on stvara tu realnost. To je izraz njihove paralelne realnosti koju su stvorili na KiM. Pitanje je kako su došli do toga da od jedne veoma male nacionalne manjine postanu baš za vek i po, više od 90 odsto stanovništva na KiM - dodao je on.

Poslanik mađarskog Fidesa u Evropskom parlamentu (EP) Andor Deli, komentarišući na TV Prva usvojenu rezoluciju EP, rekao je da postoji jedna tendencija zadnjih nekoliko godina da se nižu kritične rezolucije o Srbiji.

- Nedavno smo imali jednu izuzetno kritičnu rezoluciju vezanu za Banjsku, sada imamo vezanu za izbore i ako pogledate generalno situaciju, kad je reč o temama koje se biraju, izuzetno su, ako mogu to da kažem diplomatski, bez ikakvog takta, jer reč je o izuzetno osetljivim temama. Srbija se nalazi u jednom izuzetno osetljivom kompleksnom političkom okruženju, gde se vode, izuzetno važni pregovori i sa one strane Atlantika, dakle iz tog razloga EP sa ovakvim tekstovima, sa ovakvim debatama ne pomaže Srbiji, nego upravo se taj put i kredibilitet EU u Srbiji smanjuje i put Srbije se produžava - rekao je on.

Kako je istakao, upravo zbog toga je vlada Mađarske u više navrata ukazala da treba ubrzati pregovore sa Srbijom i da je iz tog razloga njihova delegacija glasala protiv Rezolucije, jer kako objašnjava, nanosi štetu uzajamnim odnosima.

On je dodao da rezolucije EP nisu pravno obavezujuća, ali na žalost pravi jednu vrstu negativnog političkog ambijenta.

- Zato sam i ukazao da ovakve rezolucije, ovakvi tekstovi nažalost upravo kvare i onako već narušene odnose, pre svega između EP kao institucije i Srbije, ali to se reflektira i na generalne odnose Srbije i EU. Mađarska i ja smatramo da Srbiji treba pomoći da što pre postane deo zajednice koja se zove Evropska unija - istakao je Deli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike