Britanski pečat: Kurti u raljama špijuna MI6 koji upravljaju njime, a ovo su najaktivniji albanski lobisti u radu protiv Srbije (FOTO/VIDEO)

09.02.2024

16:59

0

Britanski vojni tim obučava tzv. kosovske bezbednosne snage

Britanski pečat: Kurti u raljama špijuna MI6 koji upravljaju njime, a ovo su najaktivniji albanski lobisti u radu protiv Srbije (FOTO/VIDEO)
Aljbin Kurti - Copyright AP Photo/Boris Grdanoski

Britanska politika u kontinuitetu pokazuje izuzetno razumevanje za sulude postupke Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, koji potpiruje napetost u celom regionu. Poslednji u nizu primera je prećutna saglasnost na zabranu korišćenja dinara na KiM, ali i Kurtijevo odbijanje poziva ostalih država Kvinte da odloži tu meru. 

Samo mu London potaman 

Takva osionost zapravo je oslonjena na njegovu britansku mrežu saradnika i mentora, inače osvedočenih albanskih lobista, koji godinama predano i iz senke rade na pokušaju realizacije kosovske nezavisnosti. Među njima su i profesor Mark Veler, ekspert za Balkan koji je bio i pravni savetnik britanske vlade na konferenciji u Rambujeu 1999, pa i tad otvoreno na strani Prištine, te Elizabet Goving, koja je decenijama infiltrirana u prištinske institucije, kao i Ališa Kerns, čuvena po optuživanju Srbije i SPC za širenje kriminala na KiM (pogledajte okvir). Pomoć, kako tvrde upućeni, imaju i kroz delovanje službi, pre svih britanske MI-6.

- Kurti ima savetnika iz Velike Britanije, Nemca poreklom, o kome će tek biti reči narednih dana - kazao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o Veleru i potezima koje Kurti već duže vreme povlači.

Otuda ne čudi što britanski vojni tim obučava tzv. kosovske bezbednosne snage, kao ni to što Kurti samo Britaniji pre tri meseca nije poslao pisma u kojima se žali kako evropski posrednik Miroslav Lajčak, tobož, podržava Srbiju. Takozvani premijer je, takođe, više puta prošle godine bio u Londonu: u junu se sastao sa tadašnjim britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem, a potom je prisustvovao kongresu Laburističke partije, gde je održao govor u kome je zahvalio za podršku kosovskoj nezavisnosti.

Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka, rekao je za Srpski telegraf da su svi jednostrani potezi Kurtija osmišljeni u zapadnim centrima moći zemalja Kvinte, prvenstveno obaveštajnim službama Velike Britanije i Nemačke, MI-6 i BND, koji daju instrukcije Kurtiju: 

Ugrožen region

YouTube/TV Prva
 

- Pa i na koji način treba da se plasiraju određene aktivnosti koje ugrožavaju ličnu i ekonomsku bezbednost Srba na KiM, a čiji je krajnji cilj iseljavanje srpskog naroda sa tog prostora, odnosno etničko čišćenje. Koliko je engleska služba MI-6 zainteresovana za region i involvirana na Kosovu, dokaz je i to da obučavaju tzv. vojsku Kosova. I obučavaju i naoružavaju - kaže Bjegović i dodaje  da se u slučaju ukidanja dinara videla neiskrenost administracije EU, koja se otvoreno svrstala na Kurtijevu stranu u uništavanju srpskih institucija i srpske državnosti na KiM: 

- Iako si svi svesni da se time krši Rezoluciju 1244 SB UIN i mogu izazvati sukob koji se mogu preliti i na region. I na taj način dovesti i evropski prostor u određenu opasnost. 

Britanija utočište albanske mafije

Ilija Životić, profesor bezbednosti FIM fakulteta, ukazuje na još jednu spornu vezu koja umnogome može imati uticaja i na politička delovanja Prištine i Londona.

- Pravo pitanje je kojim se novcem finansira lobiranje takozvane kosovske države u Velikoj Britaniji s obzirom na to da je ekonomija pokrajine u rasulu. Kao i da li taj novac ima veze sa organizovanim kriminalom kada je na osnovu otvorenih izvora jasno da šverc kokaina preko britanskih luka, ali i snabdevanje većeg dela tržišta kokaina na britanskom ostrvu, upravo drže albanske kriminalne organizacije, a o čemu postoje brojni novinski natpisi upravo britanskih medija kao što su Dejli mejl, Gardijan, Tajms - kaže Životić. 

MARK VELER
Radio ustav Kosova 

- profesor na Katedri za međunarodno pravo i međunarodne ustavne studije na Univerzitetu u Kembridžu

- na osnovu biografije koju je objavio Kembridž, doprineo je izradi ustava Kosova, kao i Zakona o zaštiti manjina na Kosovu i statuta Konsultativnog veća zajednica
- objavio 2009. knjigu "Osporena državnost: Borba Kosova za nezavisnost", u kojoj iznosi sve svoje, ali i aktivnosti Zapada sprovedene u nameri da Kosovo postane država
- već tri decenije aktivno se bavi pitanjem secesija, pre svega na prostoru Balkana i nekadašnje Jugoslavije
- bio jedan od posebnih savetnika Tonija Blera

ELIZABET GOVING
Rovari već 18 godina
- iz Velike Britanije se 2006. preselila na Kosovo
- bila angažovana u oblastima obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite
- član kabineta tzv. kosovskog premijera od 2021.
- savetnik je Kurtija za pitanja zajednica
- autorka je pet knjiga, od kojih su četiri o Kosovu i Balkanu
- s albanskog je prevela i dve knjige - biografiju Adema Demaćija i memoare Hasana Prištine

ALIŠA KERNS

Ališa Kerns/Printscreen/YouTube/Alicia Kearns
 

Izmislila oružje u crkvama
- predsedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta 
- februara 2023. izjavila da njena zemlja "neće podržati formiranje Republike Srpske na Kosovu" misleći na ZSO
- više puta se sastajala s Kurtijem
- tokom mandata bivšeg premijera Borisa Džonsona lobirala za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, čije ideje je uporedila s onim Slobodana Miloševića, rekavši da je on "sanjao 'veliku Srbiju"'
- jula 2023. u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva tvrdila da se "oružje švercuje iz Srbije na Kosovo u kolima hitne pomoći, a zatim čuva u srpskim pravoslavnim crkvama"
- nije demantovala da dobija novac za lobiranje protiv Srbije. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike