Vučević sa Pistorijusom: Nastojaćemo da unapredimo odnose dveju zemalja

07.02.2024

21:10

0

Vučević je naglasio da je strateško dugoročno opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države

Vučević sa Pistorijusom: Nastojaćemo da unapredimo odnose dveju zemalja
Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bs

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je danas u razgovoru sa nemačkim kolegom Borisom Pistorijusom u Beogradu da su odnosi dve zemlje razvijeni na svim poljima i da postoji obostrano nastojanje za njihovo dalje unapređenje.

Vučević je naglasio da je strateško dugoročno opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, kao i da nastavi da radi na unapređenju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima, saopštilo je resorno ministarstvo.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bs
 

On je ukazao na to da situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Srbije, pre svega kada je reč o bezbednosti srpskog stanovništva na severu Pokrajine, "usled niza krajnje neodgovornih poteza privremenih prištinskih institucija".

Dodao je da srpska strana ostaje posvećena procesu dijaloga kao jedinom načinu rešavanja svih pitanja u cilju boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bs
 

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane sa Nemačkom, Vučević je konstatovao da postoji prostor za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje u obostranom interesu.

Vučević rekao je da su stabilnost i prosperitet od izuzetnog značaja za dve dve zemlje i da postoji redovan i intenzivan politički dijalog na najvišem nivou.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bs
 

Istakao je značaj saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja, dok u oblasti vojno-ekonomske saradnje najznačajniji aspekt predstavlja saradnja sa kompanijom AIRBUS, koja se odnosi na nabavku helikoptera "H-145M".

Pistorijus je zahvalio Vučeviću na prilici da danas razgovaraju o različitim temama i posebno naglasio značaj stabilnosti u regionu i istakao unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. On je istakao da je u približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji neophodno održavanje mira i odsustvo kriza.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike