Vučić nakon sastanka sa Pistorijusom: Osetljivi smo na mešanje u naša unutrašnja pitanja! Ukidanje dinara na KiM je potpuno nezakonito!

07.02.2024

15:57

0

Vučić je ponovio da su održani izbori u Srbiji bili veoma fer i pošteni, i da će prihvatiti sve preporuke ODIHR-a

Vučić nakon sastanka sa Pistorijusom: Osetljivi smo na mešanje u naša unutrašnja pitanja! Ukidanje dinara na KiM je potpuno nezakonito!
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu.

Vučić je kazao da je razgovor bio otvoren i iskren, i da je zadovoljan zbog toga.

- Nemačka je naš najvažniji ekonomski partner, oni su na prvom mestu. Druga je NR Kina. Nemačka je ubedljivo najznačajniji partner. Naš izvoz je milijardu i sto miliona, ukupno je to oko 11 milijardi. To pokazuje značaj Nemačke - kazao je on.

Vučić je istakao da Srbija ima veći BDP nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno, ali da moramo da nastavimo da napredujemo.

- Članstvo u EU je za nas ključno, i ja sam rekao ministru Pistorijusu da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta u regionu.

Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim potezima

On ističe da je dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim potezima, i da njegova reč znači više nego mnogi potpisi.

- Što se tiče RS i BiH ponovio sam nešto što svi znate, a to je da poštujemo teritorijalni integritet BiH, i nikada ga nije dovodila u pitanje. Kao što nije dovodila u pitanje integritet RS u okviru BiH - rekao je predsednik.

Tanjug/Printscreen
 

 

Kazao je i da je Nemačka jedan od glavnih protagonista nezavisnosti Kosova, a da mi imamo potpuno drugačiji stav.

- Ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize. Naši organi sprovode istragu po pitanju događaja od 24. septembra. Ali molimo i vas Nemce da u okviru Euleksa da se pokrene istraga o pokušajima ubistva sedmorice Srba, od toga dvoje dece, koji su nosili krst i badnjak. Ili oni koji su pokušali da ubiju Dragišu Galjaka. Voleli bismo da se standardi izjednače - dodaje Vučić.

Ukidanje dinara na KiM potpuno nezakonito

Predsednik je kazao da je u skladu sa poveljama UN i prihvaćenim dogovorima, ukidanje dinara na KiM potpuno nezakonito.

- Finansiranje školstva i zdravstva je deo Briselskog sporazuma, želim da to znate. Ne postoji nijedan drugi papir koji pokazuje nešto drugo. Jedini cilj Kurtija je etničko čišćenje KiM - rekao je on.

Vučić je ponovio da su izbori održani u Srbiji bili veoma fer i pošteni, i da će prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

- Pozvali smo predstavnike ODIHR-a da posmatraju naše lokalne izbore. To nije naša obaveza, ali smo uradili to zato što mi ništa ne krijemo. Imamo jasan legitimitet za svakoga ko želi da posmatra stanje u našoj zemlji. Smatram da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodne norme. Ali smatram da mora da se smanji mešanje u unutrašnje poslove Srbije, pošto se ni mi ne mešamo u tuđa posla - istakao je predsednik.

Kazao je da što se tiče odnosa prema Rusiji Srbija ima specifičan odnos.

- Tačno je sve što je rekao Boris Pistorijus govorio o teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i mi na Zapadnom Balkanu najbolje znamo kako je kada neko udara na vaš teritorijalni integritet. Dve godine nisam video predsednika Putina, osim veoma kratko na samitu u Kini, niti šta krijemo niti bilo šta radimo protivpravno - rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan što pripada jednoj slobodarskoj zemlji, i zahvalio se Pistorijusu na podršci.

U našem interesu je da na zapadnom Balkanu vlada mir

Nemački ministar odbrane je rekao da je razgovor bio kratak ali iskren, i zahvalio se predsedniku Vučiću.

- U našem zajedničkom interesu je da na zapadnom Balkanu vladaju mir i prosperitet. Srbija je važan ekonomski činilac na Balkanu i važan partner Nemačke - rekao je Pistorijus.

On je istakao da vidi veliki potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Važno nam je da Srbija ne podrži secesionističke tendencije u RS, a moram reći i da eskalacija donosi štetu perspektivi članstva u EU. Mudrost političkog života je da svako mora napraviti kompromise, moramo premostiti prošlost i da sprečimo spirale eskalacije - kazao je Pistorijus.

Nemački ministar je rekao da je imperativ za sve da se vrate pregovoru, govoreći o KiM.

- Pozvao sam na dijalog i u Prištini, i mislim da se svaka mera mora donositi na adekvatan način, sa prelaznim rokovima. Tu govorim o dinaru. Niko ne sme da zaoštrava situaciju - kazao je on.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Pistorijus je rekao da EU i NATO podržavaju Ukrajinu.

- EU i NATO podržavaju Ukrajinu, i uradićemo sve da podržimo Kijev. Sankcije su važno sredstvo za to, i Srbija bi se kao kandidat trebala pridružiti sankcijama - kazao je nemački ministar.

Sastanku je prisustvovao ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici VS, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Podsetimo, Pistorijus je došao u Beograd iz Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike