Srbija danas podnosi zahtev za hitno zasedanje Saveta bezbednosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji!

05.02.2024

09:00

0

Da bi se sednica održala potrebna je većina glasova, odnosno devet od 15

Srbija danas podnosi zahtev za hitno zasedanje Saveta bezbednosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji!
Sednica SB UN - Copyright Profimedia

Misija Srbije u Njujorku danas će podneti zahtev Gvajani, državi predsedavajućoj Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem traži vanredno zasedanje zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

U delu pisma u koje su "Novosti" imale uvid, navodi se da je na teritoriji KiM, koja se po Povelji UN, Rezoluciji 1244 i drugim pravilima međunarodnog prava nalazi u sastavu Srbije, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

- Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru KiM, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostra - navodi se, između ostalog, u zahtevu.

Da bi se sednica održala potrebna je većina glasova, odnosno devet od 15. U trenutnom sastavu SB UN, šest država nije priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a devet jeste.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike