Igor Simić: Srbi na KiM preživljavaju najteže dane od 1999. godine

04.02.2024

22:15

0

Istakao je da je ono što najviše plaši Srbe na KiM ćutanje međunarodne zajednice

Igor Simić: Srbi na KiM preživljavaju najteže dane od 1999. godine
Igor Simić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je večeras da Srbi na Kosovu i Metohiji, zbog najnovijih odluka Prištine o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, preživljavaju najteže dane od 1999. godine.

- Očigledno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da završi srpsko pitanje na KiM bez ispaljenog metka. Da učini život nemogućim za Srbe na KiM, kako severno, tako i južno, da onemogući žvot, isplatu ličnih dohodaka i da spreči Srbe da opstanu na svojim vekovnim ognjištima - rekao je Simić na TV Pink.

Istakao je da je ono što najviše plaši Srbe na KiM ćutanje međunarodne zajednice. 

- Ta anemična saopštenja koje čujemo svakog dana su, po pravilu, pratioci svih loših odluka Kurtija protiv srpskog naroda. Slična saopštenja su bila kada su onemogućili Srbima da dobilju vakcine protiv korone, kada su im prvi put onemogućili da glasaju na izborima i na reforendumu. Ista su takva saopštenja bila u kojima se navodno izražava zabrinutost, ali Srbi od toga nisu imali ništa - konstatovao je Simić.

On je naglasio da Srbe na KiM ohrabruje to što je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je država Srbija sa našim narodom i da će učiniti sve da se život nastavi. 

- Ali u slučaju da ne dođe do takvog rešenja, 100.000 Srba je najdirektnije pogođeno. Dakle, govorimo o tome da prestanu da funkcionišu - poručio je Simić.

Kako je rekao, često se to u nekim opozicionim medijima u Beogradu to objašnjava na, kako je rekao, vrlo jednostavan i primitivan način, da Srbi treba da prime plate pa će neko da ode do Raške, Košumlije, Niške banje da uzme svoju platu.

- Prestaju da rade institucije, nema narodnih kuhinja, nema materijala za naše bolnice, one ne mogu da sprovedu nikakve javne nabavke. Nema mogućnosti da bilo koji student primi stipendiju pa onda da uplati za ispit, za studentsku menzu ili bilo šta. Nema mogućnosti da bolnica obezbedi sebi materijalne troškove ili naše obrazovne ustanove, nema toga. Nema mogućnosti da poljoprivredna gazdinstva dobiju semenski materijal, mehanizaciju, nabave, bilo šta - rekao je Simić.

On je naglasio da Srbi na KiM svih ovih godina opstaje zahvaljujući davanjima Republike Srbije iz budžeta Republike Srbije. 

Da toga nema ne bi bilo ni Srba na Kosovu. To je Albin Kurti to vrlo ozbiljno razumeo i onda napravio jedan fenomenalan plan za stvaranje svog cilja. A to je da nema Srba na prostoru KiM ili da ih ostane taman toliko da se formiranje zajednice srpske opštine apsolutno besmisli, da to postane neka ljuštura koja neće imati nikome da služi, niko u njoj da radi, niko usluge da dobija", poručio je Simić. 

On kaže da je to veoma opasno i da samo saopštenja međunarodnih predstavnika neće biti dovoljna, već i da se zabrani korišćenja evra kao valute na KiM, ali i da onemoguće upade u privremene organe Republike Srbije, kao što su činili u prethodnom periodu u Gori, Peći, Glini i Istoku.

- Aljbin Kurti od početka radi jedno te isto, on želi da protera Srbe. Posle maltretiranja Srba i lažnih optužnica za njih, sada je na red došao dinar - dodao je predsednik Srpske liste.

Kako on tvrdi, Kurti sve to radi u blagonaklon stav kvazi opozicije u Beogradu, koja, kako kaže, uvek relativizuje antisrpske poteze Aljbina Kurtija.

- Oni nikada ne upute nijednu ružnu reč ili kritiku prema Aljbinu Kurtiju, već isključivo prema Aleksandru Vučiću. Mislim na kompletnu opoziciju koja se podvela pod neki naziv Srbija protiv nasilja. Svi ti ljudi, dok smo mi oplakivali žrtve iz Banjske, pisali su pismo kako treba uvesti sankcije ovoj zemlji svim građanima ove zemlje i koji su hteli da na najbrutalniji i najgori način politički profitiraju iz te situacije - smatra Simić.

On ističe da je svaki Srbin koji je ostao na prostoru KiM pobednik, ma koliko teško živeli. 

- Mi znamo šta nam misle Albanci i Aljbin Kurti. I kako god da nam bude teško, možemo da nađemo način da živimo s tim. Ali više boli uvrede Srba i takve poruke koje čujemo. Nisu te uvrede, to odricanje, potpuno čini mi se. Drugo, želim da kažem ljudima koji imaju takve stavove da je KiM kolevka srpske državnosti i ne pripada samo Srbima koji žive na tom prostoru. Mi to dragoceno parče zemlje čuvamo i za sve druge Srbe, bez obzira gde oni da žive - rekao je Simić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike