Predsednik Vučić o napadima Kurtijeve policije širom Metohije: "Maltretirali ljude ispred apoteka i preturali im po stvarima"

02.02.2024

13:30

0

"Danas su pripadnici Kurtijeve policije u više sinhronizovanih akcija upadali u privremene organe Prištine, Peći, Goraždevcu i Istoku, mesto Osojane", rekao je predsednik

Predsednik Vučić o napadima Kurtijeve policije širom Metohije: "Maltretirali ljude ispred apoteka i preturali im po stvarima"
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti da je Kurtijeva policija danas u više sinhronizovanih akcija upadala u privremene organe u Prištini, Peći, Goraždevcu i Istoku i napala sve srpske enklave u Metohiji.

- Danas su pripadnici Kurtijeve policije u više sinhronizovanih akcija upadali u privremene organe Prištine, Peći, Goraždevcu i Istoku, mesto Osojane. U isto vreme su upali i u Dom zdravlja u Osojanu i zatvorili ga - rekao je Vučić u Palati Srbija.

Kazao je da su maltretirali ljude ispred apoteka i preturali im po stvarima.

- Pošto je valjda to najveći uzrok problema sa kojima se suočavaju. Dakle, napadnute su sve srpske enklave u Metohiji i posle odluke koja nema nikakve veze, ona je samo formalna odluka takozvane Kosovske centralne banke, suštinski je to odluka Aljbina Kurtija da se ukine dinar i da se do sada najjačim udarcem zapreti progonom Srba, proterivanjem Srba sa njihovih vekovnih ognjišta - naveo je Vučić.

Tanjug printscreen
 

On je rekao da, inače, u opštini Peć ima 650 Srba, dok su radno angažovane u lokalnoj samoupravi 192 osobe.

- Pitanje je kako će i na koji način moći normalno i uobičajeno da žive. Zaposlenih i radno angažovanih u lokalnoj samoupravi i opštini Istok je 90, u Dom zdravlju u Istoku 44, a ukupno stanovnika 540. U Vidanju, u Klini, 62 stanovnika, ukupno 120 stanovnika - rekao je Vučić.

- Morate da razumete da ti ljudi ne bi imali šansu za opstanak, da nema države Srbije i našeg finansiranja - naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik je istakao da od prvog Briselskog sporazuma do principa koji su potpisani 2015. godine, najvažnija norma Republike Srbije bila da finansira određene aktvinosti - zdravstvo, školstvo, penzije, školstvo i formiranje ZSO, ali, kako je dodao, Albanci nikada nisu želeli da učestvuju u njenom formiranju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike