Predsednik Vučić nakon važnog sastanka objavio sjajnu vest: Ugledna italijanska institucija u Srbiji otvara kancelariju, prvu van EU! (FOTO)

01.02.2024

15:00

0

Dobro nam došli, dragi prijatelji! - napisao je Vučić na svom Instagram profilu

Predsednik Vučić nakon važnog sastanka objavio sjajnu vest: Ugledna italijanska institucija u Srbiji otvara kancelariju, prvu van EU! (FOTO)
Predsednik Vučić sa predstavnicima Italijanske razvojne banke - Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sastanak sa predstavnicima Italijanske razvojne banke (CDP - Cassa Depositi e Prestiti) kao i sa italijanskim ambasadorom u Srbiji, Lukom Gorijem.

- Odličan sastanak sa predstavnicima Italijanske razvojne banke CDP sa kojima sam razgovarao o potencijalima za saradnju u brojnim oblastima. Ponosan sam na činjenicu da je kancelarija ove ugledne institucije prva koju su otvorili van teritorije Evropske unije, a sagovornici su me detaljnije upoznali sa svojim aktivnostima i poslovnom strategijom koju će realizovati u cilju pružanja podrške javnom i privatnom sektoru u našoj zemlji u oblasti održivog i inkluzivnog razvoja. Dobro nam došli, dragi prijatelji! - napisao je Vučić na svom Instagram profilu.  

 

 

Odnosi Srbije i Italije su poslednjih godina u uzlaznoj putanji, a Italija je naročito bitan ekonomski partner za našu zemlju. Činjenica koju je predsednik Srbije pomenuo u svojoj objavi, da je Italijanska razvojna banka odabrala Srbiju za prvu zemlju van EU u kojoj će otvoriti kancelariju, dodatna je potvrda razvoja tih odnosa. Takođe je potvrda i jačanja srpskih potencijala i razvoja naše ekonomije, koja se sve više diverzifikuje i postaje sve atraktivnija za ulaganja iz raznih zemalja, i sa Istoka i sa Zapada. 

Italija kao potencijalni prijatelj Srbije na Zapadu

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Italija kao jedna od najvažnijih zapadnih zemalja, koja iako je deo svih zaapdnih integrativnih blokova  i priznala je Kosovo, ima daleko manje ostrašćen stav prema Srbiji i nema antisrpsku politiku poput nekih drugih zapadnih zemalja. Iz te države nemamo pritiske kakve npr. imamo iz Nemačke, Velike Britanije i ostalih zemalja, a kulturna, ekonomska, pa i politička saradnja Srbije sa Italijom je na zavidnom nivou. Ni u Srbiji ne postoji animozitet prema Italiji, kao prema drugim zapadnim zemljama, čak se može reći da je Italija u Srbiji najpopularnija i da je nama najnaklonjenija od svih zemalja tzv. Kvinte. Stoga je upravo Italija šansa da bude prijateljski prozor Srbije ka Zapadu. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike