Vučić i Meloni se obratili javnosti: Zahvalan sam zbog suštinske i istrajne podrške Srbiji na evropskom putu

03.12.2023

15:30

0

Nakon sastanka, dvoje državnika se obraćaju javnosti

Vučić i Meloni se obratili javnosti: Zahvalan sam zbog suštinske i istrajne podrške Srbiji na evropskom putu
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sastanak sa predsednicom Vlade Italije Đorđom Meloni, koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji. On je cenjenu gošću dočekao na aerodromu sa velikim buketom ruža, posle čega je upriličen svečani doček ispred Palate Srbija uz intoniranje himne Italije i Srbije.

"Italija je jedan od najvažnijih političkih, ali i ekonomskih partnera naše zemlje. Posebno zahvalan gospođi Meloni na tome što je našla vremena da, uprkos zgusnutom rasporedu, poseti Srbiju i pruži podršku na našem evropskom putu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

 

 

Nakon sastanka, dvoje državnika su se obratila javnosti.

-Ponosni smo i privilegovani njenom posetom i verujem da će to doprineti daljem unapređenju odnosa Srbije i Italije. Razgovarali smo o gotovo svim važnim pitanjima, konstatovali da dve zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose, nivo naše robne razmene je oko 4,6 milijardi evra i da može u budućnosti viši, pogotovo kada Stelantis krene u proizvodnju električne "pande" u Kragujevcu Italija bi mogla da bude ponovo prvi i najznačajniji partner Srbije. Takođe smo razgovarali o regionalnim pitanjima, evropskom putu Srbije zahvalan sam joj zbog suštinske i istrajne podrške evropskom putu Srbiji i posebno sam joj zahvalan što je uvek htela da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu. Mi imamo dobre odnose sa više italijanskih regiona u oblasti inovacija... Mislimo da je predsednica vlade Italije jedan od lidera evropskih i svetskih. Zahvalio bih se na odluci Italije da Beograd postane prvo regionalno sedište sa kompletnom platformom italijanskih javnih i privatnih subjekata za podršku finansijskom sektoru, rekao je Vučić.

Tanjug
 

 

Vučić je posebno zahvalio Đorđi Meloni za podršku u rešavanju kriza, da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema u našem regionu i nada se da će ubuduće biti značajnija još uloga Italije po svim pitanjima koja su od vitalnog značaja za opstanak naše zemlje i naroda.

Đorđa Meloni se na početku zahvalila na gostoprimstvu.

-Dve zemlje imaju važne odnose i mogu da se još više razvijaju. Sa predsednikom Vučićem sam se više puta videla. Italija i Srbija u poslednjem periodu su još više razvile bilateralne odnose. Dijalog između naših vlada je poboljšan i intenziviran i trgovinska razmena može da bude još veća. Italija ima puno preduzeća, kompanija u Srbiji i verujem da ima još investicija koje će zaposliti još ljudi. Beograd je prvi grad na svetu u kojem su italijanske firme otvorile svoje kancelarije i to svedoči sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju. Tu je i posao koji vlada i predsednik Vučić obavljaju. Svi rezultati na ekonomskom polju su izuzetni i to povećava interesovanje italijanskih kompanija da dođu. Danas postoje brojni izazovi, oni daju neke nove mogućnosti kada govorimo o ekonomskoj tranziciji, ima mnogo polja gde Italija i Srbija mogu da rade još bolje. Zadovoljna sam zbog toga što postoji mogućnost jer imamo lidere koji shvataju koliko je bitno da se naši odnosi i privrede poboljšaju. Celokupan posao pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju i nastavićemo da budemo među onima koji podržavaju proces proširenja, ponovnog ujedinjenja Evrope. Nije Evropa neki klub da neko odluči ko tu može da bude. Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu. Predsednik Vučić zna da može da računa našu podršku. Naravno mi ćemo biti uz vas na tom evropskom putu i bitno je da ima više bezbednosti, ekonomskog razvoja... Italija podržava proces dijaloga, da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele. Ima puno tema gde možemo da sarađujemo i nađemo različita rešenja po pitanju migracija koja je u srcu Italije u borbi protiv ilegalnih migracija. Rim i Beograd tu imaju ista viđenja i hvala beogradu na svemu što ulaže na ovom polju. Govorili smo i o nekim krizama koje postoje o ratu između Rusije i Ukrajine. Mi 360 posto smo uz Ukrajinu i nastojimo da ih podržavamo i svi treba da radimo na tome da dođe smanjenja eskalacije tog konflikta. Radimo i na humanitarnom polju. I što se tiče Gaze tu smo angažovani, rekla je Meloni.

Tanjug
 

 

Ona se na kraju još jednom zahvalila na gostoprimstvu i poručila da budućnost zajednička obećava.

-Predsednik Vučić je vrlo jasan kada priča i to mi je bila jaka impresija i to pomaže našim odnosima, rekla je na kraju premijerka Italije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike