Meloni: Italija i Srbija imaju izuzetne bilateralne odnose

03.12.2023

16:10

0

Meloni se zahvalila Vučiću na gostoprimstvu i poručila da odnosi Srbije i Italije mogu da budu još jači

Meloni: Italija i Srbija imaju izuzetne bilateralne odnose
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja je u jednodnevnoj poseti Srbiji, zahvalila se danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, tokom svoje prve posete zemlji i naglasila da su Italija i Srbija posebno u poslednjem periodu razvili bilateralne odnose. 

"Imali smo i Biznis forum koji je spomenuo predsednik, a i dijalog između naših vlada je intenziviran. Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena koja je izuzetna može da bude i bolja. U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svetu gde su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju", rekla je Meloni u obraćanju medijima nakon sastanka sa Vučićem.  

Istakla je da svi dosadašnji rezultati pokazuju dobre ekonomske odnose dve zemlje, i da postoji veliko interesovanje italijanskih kompanija da posluju ovde, čemu doprinosi ekonomski razvoj Srbije i ekonomska politika predsednika. 

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

"Veoma sam zadovoljna što imamo lidere koji se razumeju i shvataju koliko je bitno da se poboljšaju naši odnosi i naše privrede. Sav posao koji Italija i Srbija zajedno rade pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju, i zato smo mi ovde. Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koji podržavaju proces proširenja", rekla je Meloni. 

Ona je naglasila da će Italija uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope i poručila da je ono što oni treba da urade, jedan brzi proces koji bi doveo do, kako je rekla "ne proširenja, već ponovnog ujedinjenja Evrope". 

"Za nas je bitno da zapadna Evropa bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savetu Evrope, kako bismo ubrzali taj proces približavanja Evropskoj uniji i  sve ono što Evropska komisija traži", rekla je Meloni. 

"Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova. Italija podržava taj proces i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele", rekla je Meloni. 

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

Ona je dodala da je sa Vučićem pričala o migracijama, istakla je da Rim i Beograd imaju ista viđenja kada su ilegalne migracije u pitanju i zahvalila se Beogradu na naporu koji ulaže na tom polju.

"Vrlo brinemo o borbi protiv nelegalnih tokova migranata", poručila je Meloni.

Ona je navela da je sa Vučićem razgovarala i o krizama koje postoje u svetu, uključujući i rat između Rusije i Ukrajine. 

"Svi treba da radimo na tome da dođe do smanjenja eskalacije tog konflikta", rekla je Meloni.
Po pitanju konflikta u Gazi, Meloni je podsetila da se Italija mnogo zalaže na humanitarnom planu.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

"Mi smo poslali naš brod, brod "Vulkano" i takođe tamo imamo i jednu bolnicu otvorenog tipa. Tako da i što se tiče Gaze i tu smo jako angažovani na humanitarnom planu", rekla je Meloni.

Na kraju se još jednom zahvalila Vučiću na gostoprimstvu i poručila da odnosi Srbije i Italije mogu da budu još jači.

"Budućnost naša zajednička obećava. Znam da možemo da nastavimo da zajedno radimo. Znam da možemo da idemo sa zajedničkim strateškim partnerstvom i prijateljstvom dalje i da se suočavamo sa mnogim izazovima", zaklučila je Meloni. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike