Petković: Poziv Kvinte da se obustavi odluka o ukidanju dinara na KiM besmislena

30.01.2024

13:34

0

Dodao je da se nada da će razum preovladati i posebno naglasio da Srbima na KiM šalje jasnu poruku

Petković: Poziv Kvinte da se obustavi odluka o ukidanju dinara na KiM besmislena
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da nije prvi put da se čuju saopštenja zemalja Kvinte koja se odnose na različite zabrane protivpravne odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i dodao da su ona "bez smisla i značaja".

On je to rekao novinarima u Topčideru, na pitanje o saopštenju ambasada zemalja Kvinte u kom pozivaju na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini kojom će se na KiM od 1. februara ukinuti srpski dinar.

- Nije prvi put da čitamo različita saopštenja Kvinte koja se odnose na različite zabrane protivpravne odluke Kurtija, koje su bile više verbalnog karatera, bez smisla i značaja. Sećate se kada je Kurti zabranio održavanje izbora na KiM, a iz Kvinte rekli da žale zbog toga, ali da Kurti ima pravo na to - rekao je Petković nakon obilaska prikaza opreme Vojske Srbije u Topčideru.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Petković je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara kako je razumeo saopštenje Kvinte, i dodao da su srpske vlasti učinile sve da se objasne i razjasne, kako je rekao, katastrofalne posledice ukidanja dinara i dinarskog platnog prometa na teritoriji KiM.

- Jer Srbi na KiM imaju svoje plate, svoje penzije, socijalna davanja, materijalne troškove u dinarima. Dajemo materijalne troškove za naše institucije, za njihovo funkcionisanje, za bolnice, škole, vrtiće.... Ukoliko to Kurti zaustavi, ukoliko krene da se obračunava i sa poštanskom štedionicom i poštom i drugim našim institucijama, jasno je da taj čovek ne želi mir i da zapravo radi sve suprotno tome da idemo u pravcu deeskalacije koja je preko potrebna - rekao je Petković.

Dodao je da se nada da će razum preovladati i posebno naglasio da Srbima na KiM šalje jasnu poruku.

- Poruku da je država Srbija uz njih, da ih nikada neće ostaviti i da ćemo i ovo pitanje rešavati na način da niko od naših ljudi ne bude ugrožen kada je reč o plaćanjima i davanjima Srbije prema našim ljudima u južnoj pokrajini - poručio je Petković.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike