Srbi saterani uza zid! Kurti nastavlja s pokušajima gašenja institucija Srbije na KiM

24.01.2024

18:49

0

Kurti svakodnevno minira dijalog Beograda i Prištine i uskraćuje elementarna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji - poručili su iz Kancelarije za KiM

Srbi saterani uza zid! Kurti nastavlja s pokušajima gašenja institucija Srbije na KiM
Petar Petković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Kancelarija za KiM saopštila je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, u svom nasilničkom maniru, nastavio s pokušajima gašenja i otimanja institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a na njegovoj meti danas su se našli centri za socijalni rad u Leposaviću i severnom delu Kosovske Mitrovice.

Uklanjanje obeležja Republike Srbije i postavljanje tabli sa natpisom "Republika Kosovo" na institucijama koje ne finansira Priština, i koje se sredstvima iz srpskog budžeta staraju o dobrobiti socijalno najugroženijih građana, još jedna je potvrda da Kurtijeva strahovlada ne poznaje granice, navodi se u saopštenju.

Jasno je da je i ovaj eskalatorni potez, nakon najave zabrane dinarskog platnog prometa, u funkciji zastrašivanja i daljeg obespravljivanja srpskog naroda, jer Kurti uporno pokušava da Srbe progna sa Kosova i Metohije tako što će ih izgladneti i ostaviti bez sredstava za život.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- To mu naravno neće poći za rukom, i o poslednjem činu nasilja već je obavešten posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a uskoro će detaljnu informaciju dobiti i sve druge relevantne međunarodne instance - ističu u Kancelariji za KiM. Srbi na Kosovu i Metohiji koji primaju plate ili neku vrstu socijalnog davanja od svoje države neće biti prepušteni na milost i nemilost Kurtijevom bezumlju, jer Srbija nije obavezna samo da se stara o dobrobiti sopstvenih građanima, već je dužna da na svaki dostupan demokratski način brani same temelje humanosti u svojoj južnoj pokrajini.

Kurti svakodnevno minira dijalog Beograda i Prištine i uskraćuje elementarna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji i neophodno je, pre nego što bude kasno, oštrom i odlučnom reakcijom međunarodne zajednice zaustaviti njegov pohod protiv mira i stabilnosti u regionu.

Na zgradama Centara za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici i u Leposaviću tokom dana skinuta je tabla sa srpskim natpisom i postavljena tabla na kojoj piše Republike Kosovo.

Takođe, sa jarbola ispred Opštine Leposavić skinute su i zastave Srbije, Ujedinjenih nacija i Opštine.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike