Trajao je sat vremena i nije bio lak: Petković se oglasio nakon sastanka predsednika Vučića sa Lajčakom

29.01.2024

13:53

0

Sastanak izaslanika EU sa predsednikom Srbije održan je u zgradi Predsedništva

Trajao je sat vremena i nije bio lak: Petković se oglasio nakon sastanka predsednika Vučića sa Lajčakom
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. On je ocenio da sastanak nije bio lak i da je trajao više od sat vremena, te istakao da je predsednik Vučić jasno i argumentovamno rekao šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.

Tanjug
Petar Petković

 

-U razgovoru je istaknut težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze koji idu na narušavanje života Srba, rekao je Petković.

On je istakao i neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština.

-Sa te strane Priština treba da prestane da vrši opstrukciju, kada je u pitanju formiranje ZSO. Priština sada odbija da nastavi razgovore u tom pravcu i svakog dana sprovodi poteze u cilju urušavanja dijaloga. Za rekordna tri dana Srbi sa severa KiM su sakupili potrebne potpise za smenu nelegalnih gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu KiM. Ono na čemu je predsednik posebno insistirao jeste da Kurti prestane sa provokacijama, kao što je odluka o ukidanju dinara, što očigledno ima za cilj proterivanje Srba, rekao je Petković. 

Moramo da gradimo mir i sačuvamo stabilnost na KiM i u regionu, dok Kurti svojim potezima radi sve suprotno.

-Borićemo se demokratskim putevima, da proces normalizacije ima svog smisla, da se uvede normalnost u svakodnevni život, da deca idu u škole, da oni idu na posao, da primaju plate, penzije i sva ostala davanja. Zato nam je potrebna ZSO, da na taj način stvorimo okvir za opstanak našeg naroda kako bi bila unapređena njihova kolektivna prava, koja Kurti svakodnevno krši, rekao je Petković.

On je ponovodio da je srpska strana posvećena, ali da bismo to mogli da sprovodimo, potrebno je da to hoće i druga strana.

-Umesto da pozitivno odgovori na našu ispruženu ruku, Priština negativnim protivpravnim potezima pokušava da sruši dijalog i ugrozi opstanak našeg naroda na KiM, rekao je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike