Bilčik potpuno jasan: Srbiji nisu potrebni novi izbori, već brzo formiranje institucija

29.01.2024

15:39

0

NATO opozicija je Vladimira Bilčika već označila kao "Vučićevog plaćenog agenta", i to samo zato što je rekao istinu

Bilčik potpuno jasan: Srbiji nisu potrebni novi izbori, već brzo formiranje institucija
Vladimir Bilčik - Copyright A.K./ATAImages

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta, još jednom je rekao da je važno institucionalno formiranje parlamenta i nove Vlade Srbije, koji bi trebalo da pomognu u rešavanju svih nedostataka, kada je reč o izbornom okviru, tako da se uočeni problemi više ne ponove.

- Moramo i sačekati konačni izveštaj OEBS/ODIHR-a da bismo zaista imali potpunu ocenu onoga što se dogodilo i šta treba ispraviti. Ali, mislim da, što se tiče parlamentarnih izbora, nema vremena za gubljenje. Jer ono što Srbiji ne treba je još jedan period nestabilnosti i krize. Srbija je imala tri izborna ciklusa za tri godine. Za svaku zemlju koja želi da napreduje, neophodan je prostor za reforme i donošenje zakona, prostor za pravilnu diskusiju u institucijama, poput parlamenta. Stoga smatram da je važno da formiranje novoizabranih institucija počne što pre - poručio je Bilčik za portal EWB.

Profimedia
Vladimir Bilčik

Upitan šta ako institucije u Srbiji ne budu reagovale na navode o "izbornoj krađi" i da li bi onda EU trebalo da reaguje, Bilčik kaže da je EU angažovana na terenu pomoću njihovih misija i diplomata.

- Angažujemo se i ovde u Evropskom parlamentu. Imali smo i razmenu mišljenja sa Evropskom komisijom i Evropskom službom za spoljne poslove. Evropski parlament usvojiće rezolucije. Pratićemo to i postoji angažovanje. Ali, moramo da shvatimo da konačno i odlučujuće rešenje mora biti institucionalno rešeno unutar Srbije - ističe Bilčik, koji je tako još jednom srušio političke snove đilasovaca o nekakvoj međunarodnoj istrazi zbog "izborne krađe".

Podsetimo, NATO opozicija je Vladimira Bilčika već označila kao "Vučićevog plaćenog agenta", i to samo zato što je rekao istinu - izbori u Srbiji bili su reguralni i prema zakonu. Nema sumnje da će ova Bilčikova izjava zasmetati đilasovskoj opoziciji.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike