Stavljena tačka na izbore u Srbiji! Bilčik rekao da treba da se prihvate rezultati

24.01.2024

10:54

0

Nedvosmislena poruka koja govori o onome što se desilo na izborima

Stavljena tačka na izbore u Srbiji! Bilčik rekao da treba da se prihvate rezultati
Ilustracija - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je apsolutno stavljena tačka na izbore u Srbiji i podsetio da je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik rekao da svi treba da prihvate rezultate izbora, kao i da treba da se formira Vlada u skladu sa voljom građana što je vrlo jasna i nedvosmislena poruka koja govori o onome što se desilo na izborima, izjavio je danas.


On je za Tanjug rekao da su bile neke sitne nepravilnosti kao što postoje u svim državama na svetu jer se, rekao je, svi izborni procesi u svetu dešavaju sa manje ili više određenim nepravilnostima.

"Ne postoji država koja bez greške organizuje izbore jer je to tehnički zahtevno da se sprovede, ali da je bilo sistemskog organizovanja neregularnosti - nije bilo. Da je bilo sistemski planirane zloupotrebe izborne volje - nije, i vrlo je važno da se zaustave takve priče i proces destabilizacije Srbije, jer se na taj način šalje poruka da nismo dovoljno demokratsko i politički stabilno društvo", rekao je on.
Printscren TV Tanjug
Srdjan Barac

 


Barac smatra da ta politička borba treba da se odvija u institucijama Srbije, Narodnoj skupštini, Skupštini Grada Beograda i svim skupštinama na lokalnom nivou na kojima, kako je rekao, treba da se dešavaju novi izborni procesi gde će opoziciona stranka moći da istakne svoje političke kandidate i programe, pokuša da osvoji glasove i samim tim postane vlast i sprovodi određene političke ideje u delo. 

Komentarišući javni poziv kandidata za gradonačelnika liste "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane", Aleksandara Šapića svim nosiocima mandata u Skupštini grada Beograda da ukoliko žele, razgovaraju o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine, Barac je izjavio da je to poziv svima koji su rešenjem gradske izborne komisije dobili mandat da dođu da razgovaraju o konkretnim projektima i o nastavku rada izgradnje Beograda. 

"Ja pre svega to shvatam da svi oni koji žele da rade na izgradnji Beograda, na projektima, a pre svega mislim na EXPO 2027, da su dobrodošli da razgovaraju o tim projektima", dodao je on.
Govoreći o koaliciji "Mi-glas iz naroda", Barac je rekao da ta koalicija nije politička stranka jer nema jasnu i čvrstu infrastrukturu organa, kao stranke.

Kako je naveo, to je jedna grupacija ljudi koja je izašla sa određenim idejama, i koja je u skladu sa tim spremna da razgovara o ostvarivanju tih svojih ideja i planova, što je, napominje on, iz ugla teorijskih političkih doktrina opravdano, legalno i legitimno jer kada se u predizbornoj kampanji predlažu određene ideje, nakon što se dobije poverenje građana neophodno je da se razgovara o tim idejama i radu na njihovom sprovođenju.

"To je ono što je ispravno, i tako shvatam i ovaj poziv Šapića, ali i shvatam da upravo pojedinci ili predstavnici određenih pokreta, s obzirom da u sklopu te koalicije ima i pokreta koji već imaju određene političke programe ili zahteve na kojima oni žele da rade", objasnio je on.

Iako je krenuo da teče "postizborni sat", kao i pregovori, Barac smatra da je još uvek rano da se govori o formiranju skupštinske većine što bi, napominje on, bilo dobro da se desi iz ekonomskog ugla, a ne političkog.

"Mislim da je dobro da se politički procesi i politički dogovori dešavaju u zakonskim okvirima, da nemamo ponovljene izbore koji bi značili odlaganje tih političkih procesa i dodatno zaustavljanje Beograda sada kada Beograd ima priliku da se ubrzano razvija zbog EXPO 2027 i svega što jedan tako veliki projekat može da znači za jedan glavni grad, a samim tim i za celu državu", poručio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike