Vučević: Ne spremamo se za ratove, ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju

29.01.2024

13:53

0

Ministar odbrane naveo je da nikoga nismo napali i ni na koga agresiju nismo sproveli, već nismo dali ni na sebe i svoj narod, a kao narod platili najveću cenu

Vučević: Ne spremamo se za ratove, ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju
Copyright TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

 Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas u Apatinu, prilikom svečane dodele Boračkih spomenica borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca, da se Srbija ne sprema za ratove, ali da će biti spremna da se brani.

Vučević je zahvalio okupljenima na ljubavi prema narodu i otadžbini i uputio im izvinjenje što su morali da čekaju da im se kaže "hvala", što je država dugo bila slaba i stidela se svojih najhrabrijih.

"Da kažem da se ne spremamo ni za kakve ratove i sukobe. Srbija hoće i treba mir, ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju. I to svima mora da bude jasno. Prošlo je vreme kada je Srbija sekla topove, tenkove i haubice, prošlo je vreme kada smo zatvarali kasarne i imali generacije koje ne znaju elementarne stvari", rekao je Vučević.

Ministar odbrane naveo je da nikoga nismo napali i ni na koga agresiju nismo sproveli, već nismo dali ni na sebe i svoj narod, a kao narod platili najveću cenu.

"Nama spočitavaju etničko čišćenje i ratne zločine. Nažalost, bilo je i među Srbima zločinaca i treba da odgovaraju. Ali, istina je da su jedino naši sunarodnici proterani sa etničkih prostora. I da su samo naše granice povredive, dok su sve ostale granice nepovredive. I da svi ostali imaju pravo da se brane i čuvaju, samo Srbi ili naša armija nemaju", dodao je Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je istakao da je, od uručenja boračke spomenice Nadi Milić pre sedam meseci, koja je 1999. godine izgubila oba sina na KiM, do danas broj registrovanih boraca u Srbiji podignut sa 25.000 na 47.000. "Za sve ono što su bile nečije greške u prošlosti mi ne možemo da odgovaramo, niti prošlost možemo da menjamo. Ali možemo danas da činimo nešto dobro.

Nešto dobro za porodice palih boraca, za ratne vojne invalide, za naše borce. Jedan od koraka koje činimo jeste i ova svečana dodela uručenja boračkih spomenica", izjavio je Selaković. Prema njegovim rečima, zahvaljujući Zakonu iz 2020. godine, donetom na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, omogućena su značajna prava i prihodi porodicama palih boraca i ratnim vojnim invalidima.

"Ja danas posebno ovde u Banji Junaković, u Apatinu, želim da se zahvalim direktorki Banje na tome što je od danas za nosioce boračke legitimacije u čitavoj Srbiji Banja Junaković jedno od mesta gde će imati ozbiljan popust na sve one usluge koje sama Banja pruža. Hvala vam na tome, doprineli ste da se širi spisak onih koji naše borce uvažavaju, koji ih poštuju i koji su u stanju da izađu sa određenim pogodnostima za njih", rekao je Selaković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike