Nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima zločinačke OVK: Šalji produžen pritvor za još dva meseca

23.01.2024

14:39

0

U odluci se navodi i da se ostaje pri stavu da opasnost od bekstva postoji, uz obrazloženje da je suđenje pri kraju i da bi to dodatno povećalo rizik

Nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima zločinačke OVK: Šalji produžen pritvor za još dva meseca
Pjetr Šalja - Copyright Printscreen

Pripadniku nekadašnje zločinačke OVK Pjetru Šalji produžen je pritvor za još dva meseca, uz napomenu da postoji opasnost od bekstva.

Osim što je optuženom produžen pritvor, naloženo je advokatu žrtve da, ako to želi, podnese predloge za naredno ročište za određivanje pritvora optuženom najkasnije do utorka, 5. marta, a odbrani da podnese podneske za naredno ročište o pritvoru optuženog, po želji, najkasnije do utorka, 12. marta 2024.

Podseća se da je u četrnaestom rešenju o pritvoru Sudsko veće utvrdilo da postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio više krivičnih dela i utvrdilo da nema okolnosti koje bi mogle da izmene te definicije.

U odluci se navodi i da se ostaje pri stavu da opasnost od bekstva postoji, uz obrazloženje da je suđenje pri kraju i da bi to dodatno povećalo rizik.

Šaljina odbrana smatra da je nastavak pritvora za optuženog nezakonit.

Printscreen
 

- Odbrana smatra da je produženje pritvora optuženom nezakonito i da mu je zagarantovano puštanje uz jemstvo jer nije dokazano da je njegov pritvor neophodan u vreme ispitivanja - navodi odbrana.

Šalja je uhapšen 16. marta 2021. u Belgiji, a u Specijalizovana veća tzv. Kosova prebačen je 15. aprila iste godine.

Prema optužnici, tereti za individualnu krivičnu odgovornost u različitim oblicima za ratne zločine kao što su samovoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivzakonito ubijanje.

Ti zločini su izvršeni u periodu od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. godine nad licima koja su bila zatočena u fabrici metala u Kukešu, Albaniji, koju je koristila OVK.

Šalja se na početku suđenja izjasnio da nije kriv i rekao da su sve optužbe protiv njega izmišljene.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike