Dačić: SPC mora da radi sa Vatikanom, interes je da papa bude na strani Srbije

14.01.2024

22:49

0

On je podsetio da je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić papu pozvao u Srbiju, ali je poziv na zahtev nekih vladika otkazan

Dačić: SPC mora da radi sa Vatikanom, interes je da papa bude na strani Srbije
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras da je potrebno da se jasno kaže da li je KiM nacionalni projekat ili nije i poručio da je važno da Srpska pravoslavna crkva radi na odnosu sa Vatikanom jer je, kako je naveo, u interesu Srbije da papa bude na našoj strani.

- Svi zajedno moramo sa sobom da presečemo da li je KiM naš nacionalni projekat ili nije, ne može u njemu da učestvuje samo predsednik ili Ministarstvo spoljnih poslova - rekao Dačić gostujući na TV Pink gde je govorio i o naoružavanju Kosova raketama "džavelin" što je, kako ja naglasio, suprotno Rezoluciji 1244 i potez koji ne doprinosi miru, koji je štetan i kontraproduktivan.

Dačić je podsetio da Kosovo već neko vreme ostvaruje neformalne veze sa Vatikanom.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Mislim da je vreme da SPC pre svega radi na tome - rekao je Dačić i podsetio da je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić papu pozvao u Srbiju, ali je poziv na zahtev nekih vladika otkazan.

- Da li nam je bitno da Vatikan prizna Kosovo ili nije, .... da li ćemo nešto raditi ili ćemo i dalje biti u nekim rovovima koji nam nisu praktični. Nama je interes da papa bude na našoj strani kao što je bio oko Stepinca - rekao je Dačić i naglasio da nije jednostavno da li će Vatikan priznati Kosovo ili neće, jer se zna koliki deo sveta je pod uticajem Vatikana.

- Patrijarh, vladike, Sinod svi moraju hitno da reaguju oko Svete stolice, isto kao i SANU, sa svojim kolegama širom sveta, isto kao i sportski savezi i svi drugi - rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da to što su SAD omogućile Prištini nabavku raketa Džavelin ne predstavlja nikakvu porkuku Srbiji, već je to deo dugoročnog cilja da se pomogne nezavisnost Kosova, nešto što je počelo '90-ih, ne samo posle Rezolucije 1244. jer se zna da je OVK dobijala oružje sa svih strana iz Nemačke, SAD, od islamskih zemalja.

Sve to što se dešava vezano za naoružavanje Prištine nema veze sa odnosom SAD sa Srbijom, već je reč o strateškim interesima da Kosovo bude nezavisno.

- Imamo dublji problem, ovde je reč o strateškim interesima da takozvano Kosovo bude nezavisno čemu se protivimo. Moramo da budemo oštri, čvrsti i mudri i realni u međunarodnim okolnostima - rekao je Dačić i naglasio da Srbija treba da nastavi da se naoružava.

Prema njegovim rečima, jedan od logističkih delova svega toga upravo jeste i naoružavanje što je sve suprotno Rezoluciji 1244 koja je doneta u cilju demilitarizacijie Kosova.

- Sa druge strane, kada Srbija približi vojsku administrativnoj liniji, od toga se pravi međunarodni spektakl i incident - rekao je on i dodao da je očigledno da je cilj jačanje kosovske nezavisnosti kroz njihovu bezbednosnu funkciju.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
 

Dodao je da Srbija nema pravna sredstva da se protiv toga borimo, osim kroz sednice SB UN, koje ne mogu da budu efektivne jer ne mogu da donesu nikakvu rezoluciju.

Naglasio je da pre svega treba da definišemo da postoje zemlje sa kojima imamo istovetne poglede na pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i sa njima po svaku cenu treba da sačuvamo najbliži mogući odnos.

S druge strane, kaže, postoji i jedan broj zemalja koje su priznale Kosovo, ali koje ne rade aktivno na promociji njihove nezavisnosti i postoji treći broj zemalja koji su i priznale i dalje aktivno rade na njihovoj promociji, a u ovom slučaju čak i u njihovom naoružavanju.

- Mi i sa njima pokušavamo da tražimo dalje neke zajedničke interese, a to je pre svega mir i stabilnost. Moramo da čuvamo odnose sa zemljama koje su najjače. Ne možemo sada da prekinemo diplomatske odnose zbog toga. Ali oni svi treba da znaju da mi osuđujemo to što oni rade. Mislimo da to nije dobro, mislimo da to ne doprinosi miru, mislimo da je to štetno, mislimo da je to kontraproduktivno i mislimo da je to primer potpuno dvostrukih standarda - rekao je Dačić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike