Tajno snimljeni razgovor pape Franje i kardinala uzdrmao Vatikan: Na suđenju otkriveni detalji

26.11.2022

10:08

0

Novinarima nije bilo dozvoljeno da preslušaju snimak, ali je transkript italijanske finansijske policije naknadno objavila italijanska novinska agencija

Tajno snimljeni razgovor pape Franje i kardinala uzdrmao Vatikan: Na suđenju otkriveni detalji
Papa Franja - Copyright Profimedia Youtube/EWTN

Papa Franja je tajno snimljen tokom telefonskog razgovora sa jednim od njegovih kardinala, pokazalo se tokom tekućeg finansijskog suđenja u Vatikanu u četvrtak.

Vatikanski sud čuo je audio-snimak između pape Franje i kardinala Anđela Bečijua, optuženog u suđenju, u kojem kardinal traži od pape da potvrdi da je odobrio plaćanja za oslobađanje otete časne sestre u Africi.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da preslušaju snimak, ali je transkript italijanske finansijske policije naknadno objavila italijanska novinska agencija Adnkronos. Tri advokata odbrane na suđenju takođe su kasnije prisutnim vatikanskim novinarima potvrdila sadržaj razgovora.

Snimak je napravila treća strana u prostoriji sa kardinalom Bečijuom tokom telefonskog razgovora koji je vođen 24. jula 2021. Poziv se dogodio tri dana pre početka suđenja u Vatikanu u kojem je Bečiju optužen za proneveru i zloupotrebu ordinacije, a samo 10 dana nakon što je Franja pušten iz bolnice nakon operaciju creva.

U pozivu Bečiju traži od pape da potvrdi da je odobrio isplate koje je kardinal izvršio samozvanoj konsultantkinji za bezbednost po imenu Sesilija Maronja, koja je takođe optužena za proneveru na suđenju, koje je ona trebalo da plati britanskoj firmi "Inkerman Group", kako bi se osiguralo oslobađanje časne sestre koju su kidnapovali islamski militanti u Maliju 2017. godine, navodi se u transkriptu.

Iznosi plaćeni, prema kardinalu Bečijuu, koji je u to vreme bio drugi čovek u Državnom sekretarijatu Vatikana, iznosili su 350.000 evra britanskoj firmi i 500.000 evra kao otkup za časnu sestru.

AP Photo/John Locher
Papa Franja

Prema transkriptu, papa je u pozivu rekao da se nejasno seća i tražio je od kardinala da napiše u pisanom obliku šta bi želeo da papa potvrdi.

Prema vatikanskom zakonu, ne postoji odredba da papa bude pozvan kao svedok na suđenju.

Kardinal Bečiju, koga je papa Franja otpustio sa posla i oduzeo mu većinu kardinalskih prava u septembru 2020. godine, uvek je tvrdio da su sve finansijske transakcije koje je preduzeo u potpunosti odobravali njegovi pretpostavljeni, uključujući papu Franju. Bečiju i Maronja su se oboje izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice na suđenju.

Otkrića tajno snimljenog telefonskog poziva i onoga što je papa Franja znao o finansijskim transakcijama Vatikana samo su poslednje u dugom i komplikovanom suđenju koje se usredsređuje na kupovinu luksuzne zgrade u Londonu od strane Vatikana u kojoj je 10 ljudi optuženih optuženo za prevaru i iznudu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike