Srbija se ne sprema za ratove: Služenje vojnog roka biće korisno za društvo

04.01.2024

14:59

0

Predloženo je da služenje vojnog roka traje četiri meseca

Srbija se ne sprema za ratove: Služenje vojnog roka biće korisno za društvo
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Ministrar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je danas da  inicijativa za reaktiviranje obaveznog služenja vojnog roka nije pokrenuta kako bi se Srbija spremala za ratove i sukobe, već da će to biti od koristi za društvo, kao i za pojedince koji će vojni rok služiti.

- Mislimo da je ovo nešto što je od koristi za celu državu, za celo društvo, a koristiće i tim momcima koji će sutra služiti vojni rok. Oni će se bolje osećati i biti korisniji članovi društva, cele zajednice i ponos cele otadžbine i njihovih porodica - rekao je Vučević u izjavi za medije povodom inicijative Generalštaba Vojske Srbije i predloga predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću da se ponovo uvede obaveze služenja vojnog roka.

Vučević je dodao da je predloženo da služenje vojnog roka traje četiri meseca.

- Mislim da je značajan momenat da posle 13 godina Srbija ponovo odlučuje o tome da li treba reaktivirati obavezno služenje vojnog roka. U značajno kraćem vremenskom intervalu nego što je to bilo ranije - rekao je Vučević.

On je dodao da će se Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane spremati za implementaciju, ukoliko se donese odluka za reaktiviranjem.

- Nama je potrebno određeno vreme da se infrastruktura pokrene, da kasarne budu pripremljene, da regrutni centri opet rade u tom nivou. Potrebno je da imamo novo regrutovanje rezervnog sastava, bolju popunjenost, obučenost - naglasio je Vučević.

Vučević je ocenio da bi kroz vojnu obuku od četiri meseca bilo moguće dobiti obučenog vojnika. 

- Ostaje naravno najdominantniji profesionalni sastav Vojske Srbije kao nosilac ključnih aktivnosti Vojske Srbije - naglasio je on.
 

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike