Ana Brnabić: Srbija će donirati milion evra za uspostavljanje Registra u Republici Srpskoj

28.12.2023

21:45

0

Predsednica Vlade je uputila izvinjenje građanima Republike Srpske zbog, kako je navela, nepravednih optužbi i kampanje koju je vodio određeni deo političke scene u Srbiji

Ana Brnabić: Srbija će donirati milion evra za uspostavljanje Registra u Republici Srpskoj
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" da će Vlada Srbije donirati milion evra Republici Srpskoj kao i svu stručnu i tehničku pomoć u cilju uspostavljanja Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze.

Ovogodišnja humanitarna akcija pokrenuta je sa ciljem uspostavljanja Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze RS, odnosno osnivanja Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u JZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, a Brnabić je navela da je na inicijativu predsednika Srbije odlučeno da će Vlada Srbije u svrhu uspostavljanja registra i laboratorije donirati milion evra.

- Srbija uvek tu i uvek je spremna da pomogne. Ovo je stvarno prelepa manifestacija, meni uvek inspirativna u svakom smislu i zato što nas sve okuplja i zato što uvek ima neki uzvišeni, neki humanitarni cilj i zato što pokazuje ohrabrujuću empatiju - poručila je premijerka.

Dodala je da postoji jako dobra saradnja između dve države i da će pored finansijske pomoći biti pružena i stručna i tehnička pomoć i sve ono što je potrebno za uspostavljanje registra i laboratorije.

- Uključićemo davaoce iz Republike Srpske u naš registar tokom ovog prelaznog perioda kako bismo već počeli nešto da radimo i direktno da pomažemo ljudima - navela je ona.

Tanjug/Printscreen
 

Dodala je i da Srbija čini velike korake u oblasti inovacija u medicini i u nauci i da je kroz razvoj inovativnih terapija u okviru BIO4 Kampusa čija je izgradnja počela juče, cilj da Srbija postane jedan od najznačajnijih evropskih i svetskih centara za inovativne terapije, klinička istraživanja i za inovativne lekove.

- Čitav niz naših naučnih instituta od Instituta za veštačku inteligenciju preko instituta Torlak, Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo do Instituta za primenu nuklearne energije, trenutno radi u saradnji sa internacionalnim međunarodnim farmaceutskim kompanijama, velikim gigantima, inovativnim biotehnološkim kompanijama iz SAD, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Japana, Koreje i mnogih drugih zemalja na dizajniranju inovativnih lekova - rekla je Brnabić.

Istakla je da sve ono što radi u Srbiji i u okviru BIO4 Kampusa, i u okviru platforme BIO4 za biotehnologiju, biomedicinu, bioinformatiku, biodiverzitet, na inovativnim terapijama, na personalizovanoj medicini, jednako na raspolaganju svima u Srbiji kao što je u Republici Srpskoj.

Predsednica Vlade je uputila izvinjenje građanima Republike Srpske zbog, kako je navela, nepravednih optužbi i kampanje koje je vodio određeni deo političke scene u Srbiji protiv ljudi iz te zemlje.

- Oni koji se koriste vašim imenom za svoje političke ciljeve, zaboravljaju i na vrednosti na kojima smo izgradili našu zajednicu i zajedno ćemo u budućnosti prevazići takve stavove i pobediti i na tom planu. Ja želim još jednom da kažem da će Srbija uvek stajati i ostati uz Srpsku, da želim da vam pošaljem svu snagu, svu ljubav i svu podršku iz Srbije - poručila je Brnabić.

Sa premijerkom je na donatorskoj večeri prusustvovala i ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a među brojnim zvanicama je i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike