Vanredna konferencija RIK-a: Ovo je dosad nezabeleženo - protesti su prešli u nasilje!

19.12.2023

00:14

0

Autor: 24sedam

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da su danas u 19 časova Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, došli u zgradu sa zahtevom da razgovaraju

Vanredna konferencija RIK-a: Ovo je dosad nezabeleženo - protesti su prešli u nasilje!
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Republička izborna komisija (RIK) drži večeras konferenciju, nakon što je ranije u toku večeri saopštila preliminarne rezultata izbora za narodne poslanike, na osnovu obrađenih 96,68 odsto glasova.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da su danas u 19 časova Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, došli u zgradu sa zahtevom da razgovaraju.

- Tom prilikom su mi predali i zahtev liste "Srbija protiv nasilja" za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za grad Beograd. Tokom razgovora su optužili RIK za izbornu krađu tvrdeći da zastupamo interese Aleksandra Vučića - rekao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević te dodao da oni nisu telo koje raspisuje niti sprovodi gradske izbore, već da su za to zaduženi GIK i Viši sud.

Tanjug/Marko Đoković
Vladimir Dimitrijević

 

Dimitrijević je dodao da je ovakvo ponašanje dosad nezabeleženo.

- Ovo je dosad nezabeleženo. Protesti su prešli u nasilje! Pokušano je unošenje palica, noževa u zgradu RIK. Napadnut je direktor Republičkog zavoda za statistiku - rekao je Dimitrijević.

On kaže da nezadovoljstvo radom RIK nikada nije dovodilo do ovakvih scena, i da je posebno šokiran scenama ispred zgrade.

- Sva agresivna retorika unazad nekoliko dana očigledno je morala kulminirati ovakvim nasiljem. Večeras je napadnut i direktor ZSS Miladin Kovačević kao i njegovi saradnici, i napadnuto je više članova RIK. Napadnuti su i kandidati sa izborne liste "Srbija protiv nasilja", i to mora biti osuđeno i sankcionisano - rekao je on.

Tanjug/Marko Đoković
Miladin Kovačević

 

Dimitrijević ističe da će insistirati da nasilje bude kažnjeno, i potom pokazao zaplenjene noževe i palice koje su oduzete od demonstranata.

- Ja moram da štitim integritet izbornog procesa, ali za svo ovo vreme nisam ni pomislio da ću biti u prilici da vodim računa o samoj fizičkoj bezbednosti članova RIK i službenika. Nadam se da ću se posle nemilih scena probuditi razum kod svih koji hoće da utiču na izborni proces, i da će se ove uzavrele strasti smiriti i vratiti u domen legalne i legitimne političke borbe - kaže on.

Tanjug/Marko Đoković
 

 

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da je oko 22 časa otišao sa sednice komisije, pošto je imao obaveze ujutru, i krenuo je iz zgrade RIK.

- Nadajući se da se neće dogoditi ono što se dogodilo. Znam šta znači kad se ljudi skupe i demonstriraju, i pretpostavljao sam da to može izgledati nasilno, ali sam verovao da ću moći da prođem - rekao je on.

Kovačević dodaje da on nije mlad, i da je prošavši kroz vrata, sa svojim saradnicima, začuo stampedo.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike