Stižu Holanđani i Šveđani: Euleks šalje Specijalizovani tim u četiri opštine na severu Kosova i Metohije

24.11.2023

11:58

0

Raspoređivanje ovog specijalnog tima u početku će trajati dva meseca, sa mogućnošću nastavka

Stižu Holanđani i Šveđani: Euleks šalje Specijalizovani tim u četiri opštine na severu Kosova i Metohije
Copyright AP Photo/Bojan Slavkovic

Specijalizovani tim od šest policijskih savetnika raspoređen je na sever Kosova i Metohije da bi ojačao savetodavne i nadzorne kapacitete Misije Evropske unije za vladavinu prava u pokrajini, saopštio je danas Euleks.

Tim je raspoređen 23. novembra ,u skladu sa mandatom misije kako bi savetovao takozvanu  kosovsku policiju o tome kako da što bolje sprovodi redovne policijske aktivnosti u sprečavanju i borbi protiv kriminala i pružanju bezbednosti, "pri čemu će takođe pratiti poštovanje svojih obaveza u pogledu ljudskih prava, služenju zajednicama koje štite i povećanju poverenje stanovništva kroz rad policije orijentisan na zajednicu", navodi se u saopštenju Euleksa, prenosi Koha.

Raspoređivanje ovog specijalnog tima u početku će trajati dva meseca, sa mogućnošću nastavka dok, kako je saopštio Euleks, "misija ne stvori dugoročni savetodavni kapacitet policije na severu Kosova".

U Specijalizovanom timu su po tri pripadnika iz Holandije i Švedske, a kako je navedeno, oni će se oslanjajući se na svoje iskustvo i stručnost u radu policije u zajednici, raditi u severnim opštinama u bliskoj saradnji sa svojim kolegama iz takozvane kosovske policije i sa višim policijskim savetnicima Euleksa, koji savetuju Regionalnu direkciju policije u Severnoj Mitrovici i četiri policijske stanice pod njenom komandom.

- Raspoređivanje specijalizovanih timova sa različitom stručnošću i kapacitetima je instrument koji je predviđen Paktom zajedničke civilne politike za bezbednost i odbranu (ZBOP) koji je odobren u maju 2023. za brzo raspoređivanje eksperata u civilnim misijama ZBOP za brzo reagovanje na operativnim potrebama i bezbednosnim dešavanjima na terenu - navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike