Obeleženo 105 godina od završetka Prvog svetskog rata: Selaković položio venac na Spomenik vojvodi Vuku

28.11.2023

12:44

0

Vojvoda se zajedno sa srpskom vojskom povukao preko Albanije, a kada je otvoren Solunski front, bio je komandant Dobrovoljačkog odreda

Obeleženo 105 godina od završetka Prvog svetskog rata: Selaković položio venac na Spomenik vojvodi Vuku
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, povodom 105 godina od završetka Prvog svetskog rata i 120 godina rada Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, položio je danas venac na Spomenik vojvodi Vuku u Beogradu.

Zajedno sa Selakovićem, venac su položili i pripadnici Ministarstva odbrane.

Vojin Popović, poznat kao vojvoda Vuk, učestvovao je u borbama za Makedoniju, balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu kao komandant Dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu.

Tanjug/Rade Prelić
 

U balkanskim ratovima učestvovao je u Kumanovojskoj bici, kao i u bici na Srtevici. Njegov četnički odred pomagao je Dunavskoj diviziji u Prvom svetskom ratu da održi front na Mačvi, a kao komandant Jadarskog četničkog odreda borio se u Cerskoj bici.

Zajedno sa srpskom vojskom povukao se preko Albanije, a kada je otvoren Solunski front, bio je komandant Dobrovoljačkog odreda.

Tanjug/Rade Prelić
 

Poginuo je u Makedoniji, u borbi sa Bugarima, severno od naselja Gruništa, u jurišu na Gruniški vis, 29. novembra 1916. u 35. godini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike