Vučić na Vojnom aerodromu u Batajnici: Srbija je vojno neutralna! Važno je da budemo sposobni i mudri da sačuvamo svoje nebo i zemlju

23.11.2023

13:39

0

Ranije danas potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa ministrom odbrane Kipra Mihalisom Jorgalasom

Vučić na Vojnom aerodromu u Batajnici: Srbija je vojno neutralna! Važno je da budemo sposobni i mudri da sačuvamo svoje nebo i zemlju
Aleksandar Vučič - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme.

Po dolasku na aerodrom predsednik se najpre pozdravio sa vojnim licima, a događaju su prisustvovali i  ministar odbrane, Miloš Vučević, kao i general Milan Mojsilović.

Predsednik je odmah istakao da je mnogo važno što su "Orlovi" modernizovani.

- Sporo je i teško bilo, ali smo uradili - istakao je predsednik.

Tanjug/Rade Prelić
 
 
 

Ogromna ulaganja u namenskoj industriji

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici nalazi se 11 novih ruskih helikoptera Mi-35 koje nazivaju - leteći tenkovi.

Piloti su se pohvalili letom u modernizovanom "Orlu", posebno ističući poboljšanu navigaciju, što im olakšava let u nekim težim uslovima.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Danas sam razgovarao sa predsednicom Vlade i ministrom finansija, napravićemo ogromna ulaganja u namenskoj industriji - najavio je Vučić i dodao:

-Pogledajte ove lepotice od helikoptera, milina pogledati. Milina je pogledati na ovu stranu, nekoliko njih mora da se modernizuje - rekao je predsednik govoreći o novim helikopterima.

O broju "Orlova" predsednik kaže da imamo punu eskadrilu, to jeste 10 "Orlova" koji u svakom trenutku mogu da polete.

Istakao je kolika je važnost u jednom danu dobiti "11 tvrđava koje lete".

- To više nije ista vojska, to su ozbiljne promene. Stigle su i rakete i municija za topove, stiglo je sve što treba - rekao je predsednik.

Srbija vojno neutralna, ali ulaže u vojsku

Dodao je ponosan na srpsku vojsku i da će država nastaviti da ulaže i oprema je.

- To nije ista vojska. Ćutali smo dok nismo stigli sada možemo da se pohvalimo. Stigla je noiva municija rakete i možemo to da pokažemo. To je mngo veća snaga. Ovi helikopteri će biti drugačije obojeni, jer je kod nas drugačiji teren. Biće u maskirnim bojama koje koristi naša armija. Svi su u NATO-u osim nas. Srbija je vojno neutralna. Ono što je bitno da uvek budemo dovoljno sposobni i mudri, pametni i jaki da sačuvamo svoje nebo i svoju zemlju. Ponosan sam na našu zemlju - kazao je Vučić.

- Zvuk koji se čuje iz Mi-35 je toliko zlokoban. Džaba avioni i sve, ali kad se čuje isprekidani zvuk to je samo da bežiš i da se sklanjaš - kazao je predsednik i dodao kako od naših helikoptera ipak najviše voli Mi-35, uprkos njegovom zvuku.

Tanjug/Rade Prelić
 

Prema rečima predsednika top i na pogled ruši kuće i smrt je za dronove.

Kako je istakao, do kraja januara bi trebalo da bude gotova prva faza aktivnosti.

- Preko 60 već imamo sa Gamama - rekao je Vučić o helikopterima, te napomenuo da veće zemlje imaju i manje.

- Kiprani pametno kupuju. Svi su naučili na Ukrajini kako se vodi rat. Ne bacaju pare. Ovi helikopteri su u našim uslovima važniji, nego u Ukrajini, pošto je kod nas brdovito, tamo si konstanto izložen... Svašta mi pravimo i kupujemo. Ne mogu ni da vam pričam šta sve spremamo. Što više upiru da ne treba, mi više kupujemo. Nećemo ugroziti finansijsku stabilnost zemlje, ekonomija i sve će da napreduje i ovakvih stvari će biti još više. Detaljno pratimo kako se vode ratovi i vodimo računa da ne zaostajemo - ističe predsednik.

Predsednik je poručio kako je važno da se izvodi što više vežbi, jer sva nabavljena oprema nije za slikanje i da prođe.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Nije prijatno onome protiv koga idu ovi helikopteri, samo da ih i čuje - kazao je predsednik.

Vučić je najavio da će u budućnosti biti nastavljena kupovina iz Španije.

Predsednik je potom ušao u jedan od helikoptera, te dodao da u njega može stati veliki broj vojnika pto je veoma značajno pogotovo u transprtonom smislu.

- Značajno smo popravili naše performanse. Imamo Antonov 26 koji je mercedes naše mladosti, ovo je mercedes s klase, moderniji je i odlično izgleda - kazao je predsednik.

Predsednik se i zvanično obratio

Vučić je rekao da su na batajničkom aerodromu danas mogli da se vide nemački helikopter, španski avione, francuski radari i simulatori i sa Kipra su uvezeni ruski helikopteri, ali takođe i domaći avioni i helikopteri.

- Ovo decenijama naša zemlja nije kupila. Videli ste naše modernizovane laste i orlove, 11 MI-35 helikoptera, njih šest biće modernizovano da kraja januara. To su ogromna pojačanja za Vojsku Srbije. Nastavićemo, moraćemo još hangara da gradimo. Ovo je bila rekordna godina po pitanju ulaganja u našu vojsku, sledeće godine ulagaćemo još više. Zahvalan sam svim našim partnerima, narodu Srbije koji je uvek bio uz svoju vojsku. Tražićemo dodatan prijem vojnika, naročito u specijalne jedinice, te plate su visoke - napomenuo je.

Ranije danas potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa ministrom odbrane Kipra Mihalisom Jorgalasom, na marginama Saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Kipar u "Palati Srbija" u Beogradu. 

Najsavremenija sredstva naoružanja na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici

Jedanaest novih ruskih helikoptera Mi-35 koje nazivaju - leteći tenkovi.

 Laserski vođena raketa samo je jedan deo moćne opreme predstavljene tokom obilaska. Tu su i gondola i avioni "Orao", a predstavljena su i sredstva koja su u razvoju.

Nabavka dva transportna aviona CASA C-295, koji se koriste za transport ljudi i tereta, ugovorena je sa kompanijom "Airbus Defence and Space" iz Kraljevine Španije, u februaru 2022. godine.

Čitav paket nabavke dva Erbasova aviona koštao je 81 milion evra, od čega su letelice iznosile 66 miliona, dok se ostatak novca odnosi na obuku, opremu i rezervne delove.

Transporteri će u 138. transportnoj avijacijskoj eskadrili "Rode", 204. vazduhoplovne brigade, zameniti jedini preostali aktivni sovjetski primerak aviona "Antonov-26" koji se koristi od 1984. godine.

Ministar Vučević izrazio je zahvalnost za principijelan stav Kipra u vezi s nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“ i istakao da će Srbija nastaviti da podržava teritorijalni integritet Kipra i iznalaženje sveobuhvatnog rešenja kiparskog pitanja političkim putem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike