Orlić sa Hristodulidisom: Srbija se trudi da odbrani mir i stabilnost na KiM

22.11.2023

21:00

0

On je sagovorniku preneo da je tokom ove godine blizu 13 odsto Srba sa severa KiM napustilo je domove usled terora kojem su savakodnevno izloženi

Orlić sa Hristodulidisom: Srbija se trudi da odbrani mir i stabilnost na KiM
Vladimir Orlić - Copyright TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je danas, u razgovoru sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom u Beogradu da se Srbija u izuzetno teškim uslovima na Kosovu i Metohiji trudi da odbrani mir i stabilnost i ostaje dosledna u nastojanjima da se sačuva dijalog.

Orlić je istakao da brojni svetski i evropski zvaničnici danas nedvosmisleno potvrđuju da "takvu vrstu odgovornog odnosa pokazuje isključivo Beograd, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, saopšteno je iz Narodne Skupštine.

- Čuvajući mir, želimo da sačuvamo i svoj narod, i uvek ćemo jasno isticati svoje crvene linije i u svakom trenutku poštovati Ustav Srbije - istakao je Orlić.

On je sagovorniku preneo da je tokom ove godine blizu 13 odsto Srba sa severa KiM napustilo je domove usled terora kojem su savakodnevno izloženi, a da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini zabeleženo blizu 450 etnički motivisanih napada na srpski narod.

Orlić je zahvalio na principijelnom stavu Kipra po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, poručujući da će Kipar, u tom smislu, uvek moći da računa na podršku Beograda.

Zahvalio je i na jasnoj poziciji i podršci Kipra iskazanoj pred Savetom Evrope. Hristodulidis je naglasio da se stav Kipar po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno nepriznavanja tzv Kosova, neće menjati.

Zahvalio je Srbiji na podršci koju pruža Kipru i poručio da, na temeljima međusobnog razumevanja, treba nastaviti intenzivan rad na jačanju svestrane saradnje, prvenstveno u oblasti vojne industrije, trgovine i turizma. 

"U Beogradu sam uvek među prijateljima“, poručio je predsednik Kipra.

Orlić i Hristodulidis su zajednički pozdravili najavljeno održavanje treće zajedničke sednice dve vlade u Beogradu, kao i potpisivanje niza memoranduma o razumevanju, što predstavlja još jednu potvrdu spremnosti Srbije i Kipra da dodatno intenziviraju obostrano korisnu saradnju u svim oblastima.

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo zbog ostvarene odlične saradnje između Skupštine Srbije i Parlamenta Kipra, te intenzivnog kontakta i dinamičnih razmena poseta i susreta na svim nivoima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike