Obraćanje predsednika Vučića i predsednika Kipra: "Naše zemlje su istinski prijatelji, do u detalje sam ga upoznao o situaciji na KiM"

22.11.2023

15:28

0

Svečani doček organizovan je ispred Palate "Srbija", gde je predsednika Kipra dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Obraćanje predsednika Vučića i predsednika Kipra: "Naše zemlje su istinski prijatelji, do u detalje sam ga upoznao o situaciji na KiM"
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji. Svečani doček organizovan je ispred Palate "Srbija", gde je predsednika Kipra dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Kipar je istinski prijatelj naše zemlje i mi smo istinski prijatelji narodu i kiparskoj državi. Predsednik je veliki prijatelj Srbije, ponosni smo i srećni što je gost naše zemlje. Želim vam da se osećate kao kod svoje kuće. Otvorili smo razgovore, večeras ćemo imati svečanu večeru, a sutra nastavak razgovora tzv. treći samit dveju vlada. Održani su prethodni, 2013. i 2018. a takve savete Kipar održava samo još sa Egiptom i Grčkom, toliko nam je važan odnos. Potvrdili smo nedvosmisleno da želimo da unapredimo bilateralne odnose i međusobnu saradnju i posebno sam zahvalio Kipru predsedniku na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Rezolucije 1244, poštovanju međunarodnog prava, Povelji Un - rekao je predsednik Vučić.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Predsednik je dodao i da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog javnog prava, povelju UN, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra i takva politika Srbije je nepromenljiva.

- Do u detalje sam predsednika Kipra upoznao o situaciji na KiM, o toku dijaloga i želji Srbije da kroz kompromise i dijalog rešava probleme po tom teškom pitanju, ali ukazao i na teškoće i ne lakoj poziciji Srbije.

Vučić je zahvalio i na stalnoj podršci Kipra Srbiji na evropskom putu. Najavio je i da će biti potpisana i tri sporazuma iz oblasti inovacija i nauke, obrazovanja i saradnji diplomatskih akademija. Razgovarali su i kako podići turističke posete između dve zemlje.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Želeo bih i da ohrabrim investitore sa Kipra da razmisle o Srbiji kao destinaciji za svoja ulaganja.

Predsednik Kipra Hristodulidis se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da uvek rado dolazi u Beograd.

- Čast mi je da posetim Srbiju prvi put kao predsednik. Osećam bliskost s vama, smatramo Srbiju veoma bliskom. Osećam se kao među prijateljima.

- Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine, želim javno da ponovim našu podršku naporima srpske vlade, stav Kipra je jasan i ne može biti promenjen povodom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a Kipar je najjača podrška Srbiji za priključenje EU, učinjeni su važni koraci u poslednje vreme vezani za reforme - dodao je Hristodulidis.

 

Drugog dana posete biće održan Savet za saradnju Republike Srbije i Republike Kipar, a zatim ceremonija potpisivanja niza memoranduma o razumevanju u prisustvu Vučića i Hristodulidisa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike