Predsednik RIK sa predstavnicima ODIHR o izbornom procesu: Rezultati glasanja pratiće se na svakom biračkom mestu u realnom vremenu

22.11.2023

15:17

0

Napori koje je Republička izborna komisija preduzela u prethodnom periodu doprineće unapređenju izbornog procesa u Republici Srbiji

Predsednik RIK sa predstavnicima ODIHR o izbornom procesu: Rezultati glasanja pratiće se na svakom biračkom mestu u realnom vremenu
Copyright rik.parlament.gov.rs

Predsednik Republičke izborne komisije, Vladimir Dimitrijević, informisao je predstavnike Posmatračke misije ODIHR, koje je predvodio ambasador Albert Jonson, da je Republička izborna komisija do sada proglasila ukupno 11 izbornih lista kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine za izbore raspisane za 17. decembar 2023. godine i da sve zainteresovane političke stranke ili grupe građana imaju rok do 26. novembra 2023. godine da podnesu izboru

listu.

Dimitrijević je istakao da je Republička izborna komisija pre raspisivanja parlamentarnih izbora donela 12 izmena i dopuna uputstava, a kojima je u skladu sa dostavljenim Mišljenjem ODIHR, dodatno unapredila procedure, čime je kompletiran normativni deo pripreme za izbore.

Takođe, predsednik je upoznao predstavnike Posmatračke misije ODIHR da je Republička izborna komisija donela i Odluku o programu obuke članova i zamenika članova lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora za 2023. godinu. Naime, novim programom obuke predviđeno je održavanje čak 13 različitih programa obuka u odnosu na osam koliko je bilo u prethodnom izbornom procesu koji je održan 2022. godine.

Predsednik je informisao predstavnike Posmatračke misije da je do sada sprovedeno već pet programa obuka u više termina od kojih je jedna obuka bila i na jeziku mađarske nacionalne manjine, dok je ovim obukama do sada prisustvovalo 1.347 lica. Republička izborna komisija planira da sprovede obuku svih organa za sprovođenje izbora uključujući i najmanje 50.000 članova biračkih odbora. Predsednik je dodao i to da je pripremljena nova funkcionalnost na veb-

prezentaciji RIK koja će omogućiti da se objavljuju, odnosno prate rezultati glasanja na svakom biračkom mestu pojedinačno i to u realnom vremenu.

Pored gore navedenog, izrađena je i nova funkcionalnost na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije kojom je uspostavljen Registar prigovora, u kojem se mogu videti sva podneta pravna sredstva, kao i odluke u postupku sprovođenja parlamentarnih i lokalnih izbora.

Predstavnici ODIHR su konstatovali da je veb-prezentacija Republičke izborne komisija odlično izrađena, kao i da su iznenađeni količinom podataka koje su pronašli na njoj.

Predsednik je naveo da je Republička izborna komisija dodatno unapredila svoju Instagram stranicu, na koju je pored redovnih informacija o svom radu, počela da objavljuje i informacije koje se odnose na ostvarivanje prava birača, kao i video-spotove namenjene upravo njima.
Izrađena su tri video-spota i posebna radio-poruka namenjena upravo biračima, koja su dostavljene svim televizijskim i radio-stanicima u Republici Srbiji.

Imajući u vidu sve navedeno, zaključio je da će napori koje je Republička izborna komisija preduzela u prethodnom periodu doprineti unapređenju izbornog procesa u Republici Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike