Stoltenberg završio posetu Srbiji, na aerodromu ga ispratio Vučević

21.11.2023

16:36

0

Sa najvišim zvaničnicima razgovarano je o odnosima Srbije i NATO, ali i aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u zemlji i svetu

Stoltenberg završio posetu Srbiji, na aerodromu ga ispratio Vučević
Copyright Instagram/milosvucevic

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević ispratio je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, čime je završena njegova zvanična poseta Republici Srbiji.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE
Miloš Vučević i Jens Stoltenberg

 

Tokom boravka u Srbiji, Stoltenberg se u Beogradu sastao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Sa najvišim zvaničnicima naše zemlje razgovarano je o odnosima Srbije i NATO, kao i o najvažnijim pitanjima koja se odnose na aktuelnu bezbednosnu situaciju u zemlji i svetu, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Stoltenberg je izjavio danas da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog jer je to, istakao je, jedini put ka miru.

Brnabić sa Stoltenbergom o saradnji, projektima i bezbednosti Srba na KiM 

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i nastavku realizacije zajedničkih projekata. Tom prilikom ona je istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije, kao i da Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu, navodi se u saopštenju Vlade.

"Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i  osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekla je ona.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
Jens Stoltenberg i Ana Brnabić

 

Kada je reč o saradnji u oblastima koji izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno tehnološke saradnje kroz NATO program "Nauka za mir i bezbednost".

"Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične eneregije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija", istakla je premijerka. 
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike