Vučić bez ustezanja posle sastanka sa Stoltenbergom: Gde ćemo da raspoređujemo našu vojsku, to je samo naša stvar (FOTO)

21.11.2023

10:02 >> 10:32

0

Stoltenberg je nakon konferencije uzjavio da je sa Vučićem razgovarao o nedavnim tenzijama na severu Kosova.

Vučić bez ustezanja posle sastanka sa Stoltenbergom: Gde ćemo da raspoređujemo našu vojsku, to je samo naša stvar (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vučić i Stoltenberg sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u 9.30.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka da će se u budućnosti truditi da imaju najbolju moguću komunikaciju sa NATO, kao i da je upoznao Stoltenberga da je u poslednjih godinu dana 13 odsto Srba napustilo sever KiM zbog maltretiranja i pritiska prištinskog režima.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i i za nas je važno, što je rekao Stoltenberg i što mogu da potvrdim, saradnja sa NATO i Kforom u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbednost za srpski narod na KiM", rekao je Vučić. I kada Stoltenberg kaže da Kfor osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na KiM - nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog, osim za Srbe, koji su jedino ugroženi ili bili napadani, naveo je Vučić.

"Upoznao sam Stoltenberga sa činjenicom da je nepunih 13 odsto Srba napusilo sever KiM u poslednjih samo godinu dana zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od prištinskog režima", rekao je Vučić.

Govoreći o dešavanjima u Banjskoj Vučić je rekao da u skladu sa našim pravom učinićemo odgovornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih dela u Banjskoj.

Dodao je da vojska Srbije nije prekoračila svoja ovlašćenja, imala je korektan odnos sa NATO i Kforom, a gde ćemo raspoređivati vojsku to je naša stvar

- Gde ćemo da raspoređujemo našu vojsku, to je samo naša stvar - dodao je šef države odgovarajući na opasku Stoltenberga koji je ocenio da je dobro što se Vojska povukla sa administrativne linije.

- Znam da Zpada zanima Banjska i Zvečan i tuča koja je izbila sa pripadnicima KFORA. Mi imamod rugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali i razumemo zahteve Zapada i Nato. U budućnosti ćemo se truditi da imamo profesionalni odnos sa NATOM, uvekom smo imali korektan odnos, a de ćemo i kako ćemo u skladu sa Ustavom, ne ugrožavajući nikoga da raspoređujemo vojsku to je naša stvar. Želim da podsetim sekretara i sve druge, da se sve to desilo jer su neki održali izbore sa 3% ljudi, a kada su se Srbi pobunili oni su doveli specijalnu policiju da se obračuna. Što se Banjske tiče, to se dogodilo godinu dana pošto su neki obmanuli Srbiju, a potpisali deklaraciju, govorim o predstavnicima SAD i EU, da neće biti proceusirani oni što su učestovali na barkidama, pa su krenuili albanski policajci koji nemaju šta tu da traže, te pripadnici kosovskih bezbendosnih snaga koji su upucavali srpsku decu koji su nosili badnjake... Ali koga briga za pravo, UN i rezuluciju 1244 - poručio je Vučić.

Predsednik je istakao da će ono koji su učestbovali u dešavanjima u Banjskoj odgovarati, te da je saradnja Srbije sa NATO-om korektna, te dodao da će Srbija ostati vojno neutralna.

-Što se tiče vežbi, danas smo se dogovarali - kazao je Vučić te dodao da će krenuti u realizaciju ponovnih vežbi.

Stoltenberg - Krivci da se izvedu pred lice pravde

 

Stoltenberg je nakon konferencije uzjavio da je sa Vučićem razgovarao o nedavnim tenzijama na severu Kosova.

-Kfor će nastaviti da nepristrasno radi na obezbeđenju bezbednosti za sve zajednice, nasilje ne sme da se dopusti, pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje, NATO rasporedio dodatnih 1500 vojnika na severu.

Poručio je da oni koji su krivi za nasilje na KiM treba da budu izvedeni pred lice pravde. Kako kaže NATO je spreman da očuva mir.

- Računam na sve strane da smanje tenzije i da se suzdrže od eksalatornih postupaka - poručio je.

 

Pitanje novinara

Predsednik Vučić je istakao kako nikad niko neće odgovarati zbog pucnjave na Dragišu Galjka, te da uopšte istraga nije u toku, jer kako kaže "on je samo Srbin, ali će ceo svet da vam se nakači na grbaču ako se desi obrnuto".

- Nije posao NATO-a da sprovodi istragu. Stoltenberg je bio toliko korketan da me pitao zašto ga lično nisam pozvao kada se to desilo 6. januara, ali ja ne volim da zloupotrebljavam. Čovek koji je upucao decu jer su nosili badnjak šeta slobodno, i koga briga. Šta ima veze što su upucani... - rekao je Vučić.

- Nema ništa od toga, nikad neće odgovarati i to je sve normalno - kaže Vučić.

Prema njegovim rečima važno je ono što je danas pričano, a to je kako da se sačuva mir na KiM, te poboljšaju odnosi Prištine i Beograda.

- Svaka vrtsa sradnje sa kFOROM je uredu, a što se politike tiče tu za nas sreće nema. Bar ne u kratkom vremenskom periodu koji je ispred nas - kazao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike