Oglasila se Kancelarija za KiM povodom pljačke srpske svetinje kod Prištine: Jasna je poruka albanskih ekstremista kada udaraju na crkvu!

21.11.2023

14:19

0

Tužna slika verske netolerancije prema Srbima i SPC

Oglasila se Kancelarija za KiM povodom pljačke srpske svetinje kod Prištine: Jasna je poruka albanskih ekstremista kada udaraju na crkvu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kancelarija za KiM saopštila je danas, povodom pljačke crkve Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića kod Prištine, da je vrlo jasna poruka albanskih ekstermista kada udaraju na crkvu koja predstavlja stub jednog naroda, kao i da su svi incidenti na terenu u direktnoj vezi sa opasnim i zapaljivim izjavama prištinskih političara koji otvoreno žele da unište sve tragove srpskog postojanja na KiM.

U saopštenju Kancelarije navodi se da su vandali razvalili ulazna vrata crkve, izvršili premetačinu i ukrali novac od priloga crkvi, a da je opljačkanu crkvu zatekao paroh iz Babinog Mosta, čijoj parohiji pripada crkva i da je slučaj prijavio policiji.

Kancelarija naglašava da se ta crkva i ranije nalazila na meti izgrednika, a da činjenica da se i danas napada, kao i brojne druge crkve i manastiri u pokrajini, predočava tužnu sliku verske netolerancije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi od strane albanskih ekstremista.

- Učestali napadi na srpski narod, njihovu imovinu kao i imovinu SPC u pokrajini pojačavaju tenzije i ulivaju strah Srbima koji strahuju za opstanak na Kosovu i Metohiji i nemaju mira ni u svojim svetinjama. Ali, srpski narod je, kao i SPC opstao vekovima i odoleo i težim iskušenjima i tako će biti i nadalje - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike