Karadžiću zabranjeno da se obrati povodom godišnjice Dejtona

21.11.2023

10:16

0

Advokat prvog predsednika Srpske Goran Petronijević rekao je da je Karadžić svakodnevno izložen perfidnoj torturi

Karadžiću zabranjeno da se obrati povodom godišnjice Dejtona
Radovan Karadžić u Hagu - Copyright Profimedia

Prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji zatvorsku kaznu služi u Velikoj Britaniji, zabranjeno je da se obrati svom narodu povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

To je saopštila njegova ćerka Sonja Karadžić Јovičević, a advokat prvog predsednika Srpske Goran Petronijević rekao je da je Karadžić svakodnevno izložen perfidnoj torturi i ozbiljnoj diskriminaciji, te da su uslovi u zatvoru u Velikoj Britaniji kao u srednjovekovnoj tamnici ili poput onih za nekadašnje turske sužnje u Rumelijskoj tvrđavi.

"Nehumano postupanje prema Karadžiću nastavlja se u britanskom zatvoru. Neke su mere malo ublažili u odnosu na prethodne, ali on se i dalje tamo nalazi u jako lošim uslovima", rekao je Petronijević.

Naveo je da su uslovi u kojima je Karadžić isti kao i pre, samo što su mu dozvolili telefonske kontakte koje sad ometaju.

"Tamo se nad njim vrši ozbiljna tortura i diskriminacija",  rekao je Petronijević, koji je do sada više puta upozoravao na uslove pod kojima Karadžić boravi u zatvoru Velike Britanije. 

Petronijević i istakao da su Karadžiću u zatvoru na ostrvu Vajt uskraćena mnoga prava, uključujući ono na upotrebu srpskog jezika, na medije na svom jeziku, ostvarivanje verskog prava, prenela je Srna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike