Dan kada je uspostavljen mir u BiH: Obeležava se 28 godina od Dejtonskog sporazuma

21.11.2023

09:28

0

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa

Dan kada je uspostavljen mir u BiH: Obeležava se 28 godina od Dejtonskog sporazuma
potpisivanje sporazuma - Copyright Profimedia

Danas se obeležava 28 godina od postizanja Dejtonskog sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini, koji je u Republici Srpskoj praznik i neradni dan.

Punih 28 godina navršava se dana od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma Profimedia
 

 

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović ocenio je da je Dejtonski sporazum među važnijim u poslednjih 50 godina kojim je trebalo da se svi pohvale, ne samo u BiH nego i oni koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

"Radi se o međunarodnom sporazumu koji nije samo doneo mir, već je i rešio i unutrašnje uređenje BiH i odnose u BiH na sasvim jednoj novoj osnovi koja je vrlo značajna i koju je trebalo da poštujemo od prvog dana. Međutim nije se tako dešavalo, nažalost", naveo je Radmanović.

Radmanović kaže da je Dejtonski sporazum tokom 28 godina postojanja kršen, a da je kulminacija sada, kada u BiH deluje čovek koji nije izabran za visokog predstavnika u Savetu bezbednosti, što je predviđeno ovim međunarodnim dokumentom.

On smatra da je Dejtonski sporazum odličan međunarodni akt koji bi, da su ga se svi držali, omogućio da BiH bude prosperitetna.

Srpski narod u bivšoj BiH, a danas Republici Srpskoj, nalazi se u raskoraku i nikako da pitanje života i opstanka Srba na ovim prostorima bude shvaćeno ili bar donekle prihvaćeno kod zemalja kolektivnog Zapada, izjavio je povodom godišnjice Dejtona član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica.

Profimedia
 

 

Bjelica je ocenio da je, nakon 28 godina, Republika Srpska u poziciji da brani tako "osakaćen" Dejtonski mirovni sporazum, da se čvrsto drži nečega što su oni koji su ga kreirali odbacili i pogazili 10 sekundi nakon potpisa.

Ovako, dodao je on, trenutna situacija vodi ka disoluciji.

"Nismo ostali u Јugoslaviji, nismo se ujedinili sa Srbijom, nismo postali samostalni. Nismo dobili izlaz na more, u ratu branjene i odbranjene teritorije poput sarajevskih opština smo morali da predamo, te nije rešeno pitanje Brčkog", rekao je, između ostalog, Bjelica.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ocenio je da je Dejtonski mirovni sporazum sada, 28 godina nakon zaključivanja, postao meta za potkusurivanje sa onima koji su neposlušni i ne slede slepo politiku BiH u jednom pravcu, te da se koristi da bi se kaznili, ne samo predstavnici naroda, nego celi jedan narod.

On je istakao da predstavnici pojedinih zemalja snažno dele BiH, dele narode, a sve pod maskom kako treba skloniti ovog ili onog rukovodoca, predstavnika jednog naroda.
Naveo je da to što se obustavljaju određeni projekti od interesa za Republiku Srpsku potvrđuje tu činjenicu.

Prema njegovim rečima, došlo je vreme da se svi u BiH okrenu slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma radi budućnosti ove zemlje koja će se, u suprotnom, potpuno urušiti.

U izjavi za Srnu je rekao da je Dejtonski sporazum osnova da BiH bude zemlja koja treba da ga slavi jer je potpuno zaustavio rat, rešena su krupna pitanja BiH, donesen Ustav i vrlo jasno je rečeno da postoje dva entiteta i tri ravnopravna naroda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike