Evropska komisija predlaže ukidanje viza za vlasnike srpskih pasoša na KiM

17.11.2023

22:00

0

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand kaže da je predlog upućen Evropskom parlamentu i zemljama članicama

Evropska komisija predlaže ukidanje viza za vlasnike srpskih pasoša na KiM
Ilustracija - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Evropska komisija je predložila da vlasnici srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju mogu od januara bez viza da putuju u zemlje Evropske unije, potvrđeno je RTS-u u Briselu.

U predlogu za ukidanje viza Evropska komisija navodi da stupanjem na snagu vizne liberalizacije za tzv. Kosovo više nema razloga da nosioci srpskih pasoša na Kosovu budu izuzeti iz bezviznog režima kojeg od 2009. godine uživaju ostali građani Srbije.

Komisija navodi da bi očekivanim ukidanjem viza od 1. januara za Kosovo, srpski građani sa prebivalištem na tzv. Kosovu bili jedina kategorija stanovništva u regionu kojoj bi za putovanje u Šengen zonu bile potrebne vize.

"Svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u šengenski prostor. Zato predlažemo da nosioci pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava mogu da prelaze spoljne granice zemalja članica bez viza, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana" navedeno je u predlogu u koji je uvid imao RTS.

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand kaže da je predlog upućen Evropskom parlamentu i zemljama članicama, koji treba da donesu konačnu odluku i tako "dopune" odluku o ukidanju viza za Kosovo, koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine.

Petković: Odlična vest za građane Srbije

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je prethodnih meseci ministarka Tanja Miščević, zajedno sa svojim timom intenzivno je radila sa predstavnicima Evropske komisije na ovom predlogu odluke.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

"Prema proceduri Evropske unije, potrebno je da se ovaj predlog EK usaglasi i sa Evropskim parlamentom i Savetom ministara EU čime bi ova odluka postala izvršna, a nakon čega bi Srbi s KiM bez viza mogli da putuju u sve zemlje Evropske unije, ali i u Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn i Island. Za očekivanje je da već prvih meseci naredne godine Srbi s KiM putuju bez viza, što će predstavljati ne samo uštedu novca, već i vremena prilikom komplikovanih procedura“, naveo je Petković.

Istakao je da Srbi sa Kosova i Metohije nisu, niti smeju da budu građani drugog reda i imaju sva prava koja su im godinama, uskraćivana, a jedno od osnovnih je pravo na slobodu kretanja kao jedne od vodećih vrednosti EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike