Petković: Priština odbila poziv za dijalog koji je trebalo da se održi 7. novembra

06.11.2023

13:27

0

Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi pokazali da ih dijalog, normalizacija i deeskalacija ne zanimaju

Petković: Priština odbila poziv za dijalog koji je trebalo da se održi 7. novembra
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio je danas za Tanjug da je Priština odbila poziv za dijalog glavnih pregovarača na tehničkom nivou koji je trebalo da se održi 7. novembra u Briselu, dok je Beograd taj poziv prihvatio.

O datumu posete u nedelju je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u intervjuu za Tanjug rekao da je nova runda dijaloga trebalo da bude održana u Briselu 6. ili 7. novembra ali da druga strana nije to prihvatila.

Petković objašnjava da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak 30. oktobra mejlom uputio poziv Beogradu i Prištini na novu rundu dijaloga koja je trebalo da se održi sutra, u utorak 7. novembra.

"Beograd je odmah na taj poziv potvrdno odgovorio putem mejla 2. novembra i dodatno naveo da će naša delegacija doći u Brisel na razgovore s obzirom na važnost nastavka razgovora posebno u pravcu deeskalacije i stabilizacije prilika na terenu. Međutim, Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi su taj poziv jednostavno odbili. Zbog toga smo 3. novembra od strane EU obavešteni da je sutrašnji sastanak u Briselu, jednostavno otkazan", objašnjava Petković za Tanjug.

On ističe da su time Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi pokazali da ih dijalog, normalizacija i deeskalacija ne zanimaju.

"Sada treba svima da bude jasno da je Priština posvećena isključivo teroru nad Srbima, pretnjama, eskalaciji i izazivanju novih kriza umesto dijalogu. Dok odbija da učestvuje u razgovorima, Aljbin Kurti nastavlja da preti Srbima dodatnim policijskim albanskim snagama za koje kaže da se neće zaustaviti ni na jugu, ni na severu.

Za razliku od militantne retorike Kurtija, Beograd daje sve od sebe da osigura mir i sačuva srpski narod na KiM, nastojeći da kao i do sada bude konstruktivna i kredibilna strana u dijalogu, čvrsto opredeljena da se sva pitanja rešavaju za pregovaračkim stolom. Priština odbijanjem da učestvuje u dijalogu pokazuje da svoje interese namerava da ostvaruje kroz konfrontaciju, nasilje i jednostrane eskalatorne poteze protiv Srba", rekao je Petković.

On je istakao i da je o toj odluci Prištine obavestio i sve predstavnike međunarodne zajednice, posebno predstavnike zemalja Kvinte.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike