Kakav je to krivi spoj: Tadić i Radulović dogovorili koaliciju, pa proslavili u kafani

06.11.2023

12:02

0

Koalicioni partneri su proslavili dogovor u jednoj beograskoj kafani

Kakav je to krivi spoj: Tadić i Radulović dogovorili koaliciju, pa proslavili u kafani
Ilustracija - Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Novi koalicioni partneri su proslavili dogovor u jednoj beograskoj kafani, a radi se o Borisu Tadiću i Saši Raduloviću.

Podsećanja radi, za Borisa Tadića nije bilo mesta pod "kapom" liste iza koje stoji Dragan Đilas "Srbija protiv nasilja". Tako su, dogovor o zajedničkom nastupu na izborima, potpisali Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Zeleno-levi front, Zajedno, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Pokret slobodnih građana, Rumunska partija, Stranka slobode i pravde i Srbija centar.

Ipak, lidera SDS su odjavili, iako je on ranije potvrdio da prihvata poziv da bude deo koalicije "Srbija protiv nasilja". Da je Tadić "zakasnio", a Aleksić se predomislio, pa brzopotezno eliminisao SDS, potvrđeno je u pismu koje je lider Narodnog pokreta Srbije uputio Tadiću:

- Iskreno cenimo vašu spremnost da ostavimo sve sukobe i sujete po strani, kao i posvećenost borbi protiv nasilja za budućnost Srbije. Međutim, sa žaljenjem konstatujemo da je vaš zvaničan dopis (primljen u 17.55) stigao prekasno. Naime, koalicioni sporazum je u potpunosti dogovoren, a lista sa kandidatima za narodne poslanike zaključena. Ipak, u dobroj veri nadamo se da ovo ni u kom slučaju neće zamagliti svest o generacijskoj odgovornosti koju imamo i da ćemo ostati posvećeni cilju - borbi za Srbiju bez nasilja i promeni ove vlasti - navodi se u Aleksićevom odgovoru.

Iznoseći "prljav veš" iz dogovora i "upirući prstom" u Aleksića da je pod okriljem parole o jedinstvu opozicije, radio na uništavanju opozicionih stranaka, Tadić je optužio svog nesuđenog koalicionog partnera da su dogovori zapravo bili pregovori o potkupljivanju funcionera SDS poslaničkim mestima kako bi prešli u Aleksićev pokret.

- Obavestili su nas da za nas nema mesta na toj listi uprkos tome što smo javno pozvani da se izjasnimo, što smo i uradili. Šokirani smo navedenim razlogom da smo prekasno odgovorili - naveo je Tadić na društvenoj mreži X ("Tviter").

Tadić navodi i da je Aleksić više puta menjao uslove i nakon što je dogovor postignut, ali da o tome nisu hteli javno da govore da ne bi diskreditovali ovu listu, ali da "ucene pred kojima su se našli" nisu borba protiv nasilja, već suprotno i da više ne postoji razlog da ćute.

Nakon toga, održan je sastanak Vuka Jeremića, Saše Radulovića i Borisa Tadića o potencijalnoj saradnji za izbore, ali je sve ostalo samo na pokušaju, sve do večeras kada je dogovor pao između Tadića i Radulovića. Nije jasno u čemu su našli zajednički jezik, osim u pokušaju da zajedno prebace cenzus i domognu se mandata, obzirom da imaju potpuno različite, pa i direktno suprotstavljenje političke programe, tako da je ovo neka vrsta pomalo shizofrene koalicije. 

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će ta stranka na svim izborima raspisanim za 17. decembar nastupiti samostalno, "u koaliciji sa narodom" i pod sloganom "Siguran izbor - ozbiljni ljudi".

Proglašene četiri liste

Dosad su zvanično proglašene četiri liste za parlamentarne izbore: "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić premijer Srbije" i "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka","Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga" Zavetnika i Dveri. Još nekoliko njih je u međuvremenu predalo liste i čekaju na zvanično proglašenje. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike