Petković: Kurti najotvorenije preti Srbima na Kosmetu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice

05.11.2023

19:05

0

Još jednom naglašavamo da Kurtijeva specijalna policija, a posebno paravojna formacija "KBS", nema šta da traži u većinski srpskim sredinama - naveo je on

Petković: Kurti najotvorenije preti Srbima na Kosmetu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras je da današnja najava premijera privremenih prištinskih institucija da će na KiM rasporediti još 500 policajaca i 600 vojnika predstavlja najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Kurti je danas, najavom angažovanja dodatnih 500 tzv. policajaca i 600 pripadnika tzv. "KBS" u narednoj godini i porukom da ih niko neće zaustaviti ni na jugu ni na severu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice, i izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji - rekao je Petković u saopštenju.

Dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe, kako da dodaju iz Kancelarije za KiM, za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, "već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija''.

Tanjug/Jadranka Ilić
Petar Petković

Poručujući da njega i njegovu kaznenu ekspediciju "neće moći da zaustave ni na jugu ni na severu", Kurti jasno Srbe definiše kao neprijatelje na koje treba ići silom i oružjem, istakao je Petković.

- Još jednom naglašavamo da Kurtijeva specijalna policija, a posebno paravojna formacija "KBS", nema šta da traži u većinski srpskim sredinama, jer Srbi su sami, i po Briselskom sporazumu i prema principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali i međunarodnim garancijama, nadležni da se sami staraju o redu i bezbednosti tamo gde žive - dodaje se u Pretkovićevom saopštenju.

Ovo, dakle, kako ističe, nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negacijiji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko "Kosovo", a jačanje policije i "KBS" je sredstvo da dođe do tog cilja.

- Osim što je eksplicitna pretnja stabilnosti regiona, Kurtijeva militarizacija je i simptom ekonomske neodrživosti samoproglašenog 'Kosova', jer socijalni problemi se ne mogu rešavati tako što se nezaposlenim mladim Albancima u ruke daju puške, već tako što se izgrađuje privreda. Kome do sada nije bilo jasno, danas je valjda očigledno da je prvi i najvažniji korak ka mirnom i stabilnom regionu odlučno obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegove ratoborne politike - upozorio je Petković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike