Srpska lista osudila Kurtijevu najavu da će na KiM rasporediti još 600 vojnika i 500 policajaca: Nastavlja da preti Srbima!

05.11.2023

18:25

0

SL: Pored jasnih poziva međ. zajednice Kurti nastavlja da preti Srbima na KiM

Srpska lista osudila Kurtijevu najavu da će na KiM rasporediti još 600 vojnika i 500 policajaca: Nastavlja da preti Srbima!
Kurtijeva policija - Copyright Tanjug/Dopisništvo KiM

Srpska lista oštro je danas osudila najave premijera privrmenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da će tokom naredne godine na tzv. Kosovu biti raspoređeno još 600 vojnika i 500 policajaca, navodeći da je u pitanju još jedna Kurtijeva očigledna pretnja Srbima na KiM.

- I pored jasnih poziva iz međunarodne zajednice da se zaustavi dalja eskalacija a Priština započne sa deeskalacijom i formiranjem Zajednice srpskih opština, Aljbin Kurti je danas dao izjavu da ga niko neće zaustaviti ni na severu ni na jugu a da će u tu namenu sledeće godine angažovati još 500 policajaca i 600 pripadnika KBS, što je očigledna pretnja Srbima i na severu i na jugu Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju Srpske liste.

Formiranje dodatnih jednonacionalnih oružanih formacija u ovakvom trenutku odraz je, kako su naveli iz Srpske liste, očigledne želje da se umesto dijalogom problemi rešavaju militarizacijom ovog prostora i oružanim formacijama.

- Težina ove pretnje je još veća jer je Aljbin Kurti u prethodnom periodu izjavio da polovinu Srba treba proterati, a polovinu uhapsiti, kao i da će Srbi platiti i patiti, a onda su Srbi bili prebijani, hapšeni, ugnjetavani, a svet je to nemo posmatrao - dodaje se u saopštenju.

Iz Srpske liste su istakli da zato pozivaju međunarodne aktere da podignu glas i spreče Kurtijeve planove koji bi svojim ostvarenjem značili progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta i ''stvaranje policijske države u pokušaju''.

Kurti je izjavio danas da se očekuje da tokom naredne godine na tzv. Kosovu bude repoređeno još 600 vojnika i 500 policajaca.

- Recite svim aktivistima i građanima da neće moći da nas zaustave ni na jugu ni na severu - rekao je Kurti na stranačkom skupu Pokreta Samoopredeljenje, preneli su prištinski mediji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike