Razgovori o političkim i ekonomskim temama: Premijerka Brnabić doputovala u Kinu

03.11.2023

12:08

0

Ana Brnabić će u nedelju zajedno sa kolegom Li Ćijangom i kolegama iz drugim zemalja otvoriti Kineski međunarodni uvozni Sajam "China international Import Expo"

Razgovori o političkim i ekonomskim temama: Premijerka Brnabić doputovala u Kinu
Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Ana Brnabić doputovala je danas oko 18 časova, po lokalnom vremenu (11 po srednjeevropskom), u Kinu gde će se tokom posete sastati sa kineskim premijerom Li Ćijangom i predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, sa kojima će razgovarati o političkim i ekonomskim temama.

Premijerku naredna četiri dana očekuju i sastanci sa kineskom kompanijama.

Brnabić će u nedelju zajedno sa kolegom Li Ćijangom i kolegama iz drugim zemalja otvoriti Kineski međunarodni uvozni Sajam "China international Import Expo" koji će trajati do 10.novembra, a na kojem učestvuju i srpske kompanije.

Brnabić je uoči puta u Kinu rekla da je ta poseta jako važna, jer dolazi nekoliko nedelja nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji je srpski parlament već usvojio, a njegovo stupanje na snagu se očekuje sledeće godine.

Zvaničnici Srbije i Kine godinama unazad međusobne odnose opisuju kao čelično prijateljstvo.
Premijerka je tokom prethodnih poseta Kini ukazivala da se sa Kinom zajedničkim zalaganjem moze unaprediti saradnja i u oblastima tehnoloških inovacija i biotehnologije, kao i IT sektora, koji je već postao najveći izvoznik i najbrže rastući sektor u Srbiji.

Iz Kine su stizale poruke da će ustrajati u doslednom stabu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Tanju

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike