Mrtvi se ne diraju - Milanović o prekopavanju groblja: To je granica ljudskosti ispod koje se ne ide

26.10.2023

16:43

0

Istakao je da sve može da se obnovi, ali da se mrtvi ne diraju.

Mrtvi se ne diraju - Milanović o prekopavanju groblja: To je granica ljudskosti ispod koje se ne ide
Copyright YouTube/Kosovoonline

Predsednik Crkvene opštine Kosovska Mitrovica Nebojša Milanović potvrdio je za Kosovo onlajn da je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog skrnavljenja pravoslavnog groblja u Mikronaselju.

Milanović je naveo da je prijavu podneo u ime Crkvene opštine, a da će za sve informacije u vezi sa tokom ovog procesa davati Eparhija raško-prizrenska.

Preko starog srpskog groblja u blizini Hrama svetog Dimitrija prokopan je put teškom mehanizacijom, a Milanović je ukazao da poštovanje grobova treba da predstavlja granicu ljudskosti ispod koje se ne ide.

Istakao je da sve može da se obnovi, ali da se mrtvi ne diraju.

- Zar treba još nešto reći? To je granica neke ljudskosti ispod koje se ne ide. Moguće je da su odnosi, kao što i sami znate zategnuti, ali baš da se skrnavi groblje i da se tu pravi put, nikada niko nije radio - poručio je Milanović.

Groblje u Mikronaselju, koje datira iz perioda od 1912. do 1945. godine, prekopano je i na mestima gde su se nalazili spomenici, pa se na pojedinim delovima vide čak i ostaci pokojnika koji su tu sahranjivani. Put je, kako su nam preneli meštani koji žive u blizini, napravljen samo za potrebe jednog Albanca čija kuća treba da počne da se obnavlja. Kako kažu, put tu nikada nije bio i niko ih nije obavestio da će ići preko srpskog groblja.

Bivši predsednik Apelacionog suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić podneo je juče u ime nezadovoljnih građana krivičnu prijavu protiv NN lica zbog prekopavanja groblja, nakon čega je policija zajedno sa tužilaštvom izašla na lice mesta i radovi su obustavljeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike